Ankara'da 10 Ekim anması

Ankara'da 10 Ekim katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2023
  • 12:00

Ankara'da 10 Ekim katliamında yaşamını yitirenler anıldı. Katliamın gerçekleştiği saatte, Ankara Gar'ı önünde yapılan anma kapsamında yürüyüş ve eylem gerçekleştirildi.

Ulus Metro çıkışında toplanan kitle sloganlarla 10 Ekim Derneği pankartı arkasında yürüyüşe başladı.

Gar önüne gelindiğinde 10 Ekim'de yitirilenler adına saygı duruşu yapıldı.

Saygı duruşunun ardından katliamda yaşamını yitirenlerin isimleri okundu ve açılış konuşması yapıldı. Programının devamında 10 Ekim Derneği adına basın açıklaması yapıldı. Açıklamada katliamda devletin rolüne işaret edilerek şunlar söylendi:

“Bir devlet düşünün ki, kendi insanına karşı yapılan katliama sessiz kalsın. Sessiz kalmayı bırakın; katillere yol versin, sırtlarını sıvazlasın. Yargılama sürecinde hakikat ortaya çıksın, adalet gerçek anlamda tesis edilsin diye çaba gösterdik. Hala da gösteriyoruz.”

Açıklamanın devamında, devletin sadece 10 Ekim’de katletmediği ve birçok yerde emekçilere saldırdığı anlatılarak şunlar vurgulandı:

“Madımak aileleri ile Suruç ailelerinin sesi aynıdır, birdir. Roboski ailelerinin çığlığı bizim de çığlığımızdır. 5 Haziran 2013’te Diyarbakır’da biz de öldük. Gözaltına alınan, tutuklanan gazetecilerin devlet nezdindeki suçlarından biri de bizim yanımızda olmaları, bize ses olmalarıdır.”

Basın açıklamasının sonunda mücadele çağrısı yapılarak şunlar ifade edildi:

“Katledilen kardeşlerimiz, anne babalarımız, çocuklarımız, yoldaşlarımız bu ömürlerini bize borç olarak bıraktılar. Bu borç adalet mücadelemizle, barış mücadelemizle, eşitlik, kardeşlik mücadelemizle ödenebilecek bir borçtur. Bu borcu ödemekte kararlıyız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu meydan, Barış Meydanı oluncaya kadar, bu meydana bu katliamı hatırlatacak anıt yapılana kadar buradayız”

Basın metnin okunmasının ardından KESK, DİSK, TMMOB adına konuşmalar yapıldı. Eylemde “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “10 Ekim’in hesabı sorulacak!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara