İstanbul Küçükçekmece, Esenyurt ile Gebze’de Ekim Devrimi’nin 105. Yıldönümü vesilesiyle çeşitli etkinlik ve söyleşiler gerçekleştirdi.
Küçükçekmece’de söyleşi
Söyleşinin ilk bölümünde 20. yüzyılın dünya devrimleri üzerine kısaca duruldu. Burjuva devrimler tarihinde işçi sınıfının oynadığı rol üzerine örnekler verildi. Çarlık Rusya’sında devrimin gerçekleşmesini sağlayan koşullar anlatıldı. Bugün emperyalist-kapitalist sistemin geldiği aşamada sosyalizmin hala güncelliğini koruduğu güncel gelişmeler üzerinden örneklendirilerek anlatıldı. Bir devrimin gerçekleşmesinin niteliği, işçi sınıfının bilinci ve tarihsel konumu ile belirlendiği vurgulandı.
1905 Devrimi ve Şubat Devrimi’nde küçük-burjuva demokratları olan Menşevikler ile Sosyalist Devrimciler’in rolü olsa da Ekim Devrimi’ni zafere ulaştıranın işçi sınıfı ve onun devrimci sınıf çizgisi ve programı olduğu vurgulandı. Çarlığın, Bolşevikler’i engellemek için Zubatov ve Papaz Gapon üzerinden yaptığı karşı devrimci hamlelerin boşa düşürüldüğü anlatılarak proleter devrimin önemi vurgulandı.
Ardından Lenin’in önderliğinde Bolşevik Parti’nin fabrika hücreleri kurarak işçi sınıfının örgütlülüğünü oluşturması ile Bolşevik kadronun önemi üzerine duruldu.
Devrimci partinin önemi üzerine durularak Bolşevik ve Menşevik ayrışması anlatıldı. Devrimci teori olmadan devrimci parti olamayacağı vurgulandı.
Çarlık Rusya’sının halklar hapishanesi olduğu belirtilerek, Ekim Devrimi ile birlikte birçok ezilen halkların bağımsızlığını kazandığı vurgulandı. Sovyetler Birliği’nin oluştuğu süreç anlatıldı. Sunumda emperyalist-kapitalist sistemin geldiği aşamada ulus sorunun asıl kalıcı çözümünün sosyalizmde olduğu vurgulandı.
Bolşevik Parti önderliğinde gerçekleştirilen 1917 Ekim Devrimi’nin kazanımları aktarıldı.
Sunumun ikinci kısmında ise ortak tartışmalarla söyleşi son buldu.
Esenyurt’ta Ekim Devrimi’nin 105. yıl vesilesiyle söyleşi
Ekim Devrimi söyleyişinde dünya tarihinde birçok kitle hareketinin yaşandığı fakat Ekim Devrimi’nin diğer toplumsal hareketlerden farklı olarak işçi sınıfının devrimci çizgisi ve programıyla dünyayı sarsacak bir devrimi başardığı vurgulandı.
Söyleşide devrimin gerçekleşmesi için iki olgunun; işçi sınıfın ve devrimci partinin birbiriyle kopmaz bir bağla birleşmesiyle ancak hayat bulabileceği Ekim Devrimi deneyimi üzerinden ifade edildi.
Lenin ve Bolşevik Parti’nin Ekim Devrimi’nin gerçekleşmesindeki rolü üzerinde duruldu. Son olarak, Ekim Devrimi’nin yıldönümünde Lenin’in devrimin değerlendirmesinden pasajlar okunarak soru-cevap şeklinde devam eden söyleşi, Yeni Ekimler için emeğin kurtuluş mücadelesini büyütmekten geçtiği vurgulanarak etkinlik bitirildi.
Gebze’de Ekim Devrimi deneyimi üzerine İşçi Okulu
Gebze’de İşçi Okulu’nun 9. dersinde “Neden sosyalizm?” ve “Bir işçi-emekçi iktidarı deneyimi: Ekim Devrimi” başlıkları üzerinden eğitim gerçekleştirildi.
İlk olarak “Kurtuluş sosyalizmde!” başlıklı sinevizyon izlenildi. Ardından işçi sınıfının tarihsel mücadelesi ve Rusya topraklarında 1800’lü yılların sonundan itibaren işçilerin örgütlenmesi ve Bolşeviklerin yürüttüğü çalışmalar üzerine bir sunum yapıldı. Sunumda Putilov Fabrikası’nın her dönemde tuttuğu yer, köylülüğün yoğun olduğu bir coğrafyada işçi sınıfını örgütlemedeki ısrar ve çaba, sınıf içerisinden devrimci kadro yaratma deneyimleri ile birinci emperyalist savaş döneminde Bolşeviklerin aldığı tutum üzerine anlatımlar yapıldı.
Sunumun ardından birçok konu üzerine sohbet edildi. Dönemin koşullarını anlamanın ve güncel ihtiyaçları kavrayarak yöntem ve taktik belirlemenin ve geçmiş mücadele deneyimlerinden dersler çıkarmanın gereği üzerinde duruldu. Ekim Devrimi ile Alman Kasım Devrimi üzerine karşılaştırmalı değerlendirmeler yapılarak etkinlik sonlandırıldı.
Kızıl Bayrak / İstanbul, Gebze