İstanbul’da Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmelerinin 50. yılında 6 Mayıs eylemleri gerçekleştirildi.
Gençlik örgütleri: Emperyalizme ve kapitalizme karşı Denizlerin yolunda sürüyor mücadele
Gençlik örgütleri Denizlerin katledilmesinin 50’nci yılına ilişkin eylem gerçekleştirdi. Taksim Atatürk Kültür Merkezi önünde buluşan gençlik örgütleri sloganlarla ve marşlarla Dolmabahçe’ye yürüyüş yaptı. “Emperyalizme ve kapitalizme karşı Denizlerin yolunda sürüyor mücadele” pankartının taşındığı eylem devrim ve sosyalizm mücadelesinde yitirilenler adına yapılan saygı duruşu ile başladı.
Ardından basın açıklaması okundu. Açıklamada Denizlerin emperyalizme ve kapitalizme karşı ölümü göze alarak mücadele ettikleri vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
“Denizler, Mahirler, ibrahimler geçerliliğini kaybedecek bir fikir için mücadele etmedi. Onların mücadelesi sebepsiz asilik değildi. Gençliğe bıraktıkları en büyük miraslardan biri de sebepsiz asi olmamanın okuluydu. Onlar ezilen halkların, işçilerin, emekçilerin kurtuluş mücadelesini yürüttü. Üniversitelerden bütün topluma yayılan, emperyalizme ve kapitalizme karşı bir mücadeleye önderlik ettiler. Devrimci gençlik bugün de denizlerin açtığı yoldan emperyalizme ve kapitalizme karşı mücadeleyi büyütmeye ve sürdürücüsü olmaya devam ediyor.”
Mahir’in, Deniz’in İbrahim'in mücadelesinin bugün devrimci gençliğin siyasal iktidara karşı verdiği mücadelede, okullarda gerici ve baskıcı yönetimlere karşı verilen mücadele, parasız, özerk, demokratik üniversite mücadelesi olduğunun altı çizilen açıklamada “Bugün devrimci gençlik olarak bizler ise, tüm bu savaşlara, işgal ve ilhaklara son vermenin yegâne yolunun işçi sınıfının yönetiminden geçtiğini biliyoruz” denildi.
“Tüm devrim şehitlerini anıyoruz”
Açıklama şu şekilde devam etti:
“Mücadelemizi sürdürürken de bu mücadelenin parlamento sınırları içerisinde verilmeyeceğinin, burjuvazinin en meşru demokratik hakkımızı bile karşılamaktan aciz olduğunu biliyoruz.
Emekçilerin ve ezilenlerin düşmanı bu düzen, siyasal iktidar ve burjuva muhalefetçilerini ancak devrimcilerin, işçi ve emekçilerin göndereceğini buradan da tekrardan haykırıyoruz.
Bugün yalnızca denizleri anmıyoruz, önemli olan onların ne için mücadele ettiği bilinciyle emperyalizme ve kapitalizme karşı istikrarlı bir şekilde mücadelenin de yürütücüsü olduğumuzu da bir kez daha söylüyoruz. Onların fikirleri geçerliliğini yitirecek türden değildi ve bugün de onların yolundan gidenler var ve olmaya da devam edecek.
Bugün sadece 6 Mayıs’ta düşenleri değil, bu uğurda mücadele ederken öldürülen tüm devrim şehitlerini de anıyoruz, kavgalarını mücadelemizde yaşatıyoruz.”
İmzacı kurumlar şu şekilde:
“Gençlik Komünleri, Öğrenci Kolektifleri, Öğrenci Dayanışması, Öğrenci İnisiyatifi, Kaldıraç, SGDF, Gençlik Hareketi Koordinasyonu, Öğrenci Faaliyeti, YDG, Köz, Dev-Güç, Marksist Fikir Toplulukları, Demokratik Öğrenci Meclisi, Özgürlükçü Gençlik.”
“Gençlik Denizlerin yolunda!”
Devrimci Gençlik Dernekleri, DİP’li Öğrenciler, FKF, SOL Genç ve TKH Gençliği Taksim AKM önünden Dolmabahçe’ye yürüyüş gerçekleştirdi. Dolmabahçe’de yapılan basın açıklaması saygı duruşu ile başladı. Yapılan konuşmada “Sadece onları anmak için toplanmadık, aynı zamanda onların mücadelelerini devam ettireceğimizi, sahiplendiğimizi, Denizler olacağımızı söylemek için toplandık” denildi.
Emek Gençliği’nden anma
Emek Gençliği de Taksim AKM önünde buluşup Dolmabahçe’ye yürüdü. Dolmabahçe’ye koşarak inildi. Dolmabahçe’de 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma programında, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilmeden önce ailelerine yazdıkları mektuplar okundu. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Ellerimizde 1 Mayıs’ta güneşle dövdüğümüz bayraklar, üstümüzde tek adama karşı saflarımızı sıklaştıran önlükler, avcumuzda dört bir yanda salınan bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm yolunda bitmeyen yürüyüş pankartından bulaşmış boya izleri var. Bugün hiç olmadığı kadar başımız dik ve umutluyuz.”
TİP’li Öğrenciler’den anma
Taksim AKM önünden Dolmabahçe’ye yürüyüş yapıldı. Dolmabahçe’de yapılan anmada TİP Gençlik Sekreteri Arzum Yalçın bir konuşma yaptı. Yalçın konuşmasında, Denizlerin patron ve ağa düzeninin son bulması için mücadele ettiğini belirtti. "Gençliğin mücadelesi, bugün Denizlerin mirasını bugüne taşıma iradesi göstermektir. Bugün Denizlerin kavgasını sürdürme iradesini sürdürmektir" diyen Yalçın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Emperyalizme ve faşizme dün nasıl yenilmediysek, bugün de yenilmeyeceğiz. Dün 6. Filo'yu nasıl denize döktüysek bugün de dökeceğiz. AKP unutmasın ki bugün ülkenin gençleri var oldukça, bu ülkenin ilericileri, devrimcileri var oldukça karanlığa geçit vermeyeceğiz.”
Yalçın'ın ardından sözü 68 kuşağının liderlerinden Tuncay Çelen aldı. Çelen, “Onlar gençlerin ve halkın yüreğinde yaşamaya devam ediyor. Gençlerle beraber, işçilerle beraber, köylülerle beraber dövüşlerini sürdürüyorlar” dedi.
BMG: Onlar halkların yüreğine, bilincine kazındı
Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), 6 Mayıs 1972'de ölümsüzleşen devrimci önderler Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan'ı Kartal'da andı. Türkçe ve Kürtçe, "Denizler, Türk ve Kürt halklarının birleşik mücadelesinde yaşıyor" pankartının açıldığı eylemde okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Bir kez daha onurla haykırıyoruz yoldaşlarımızın adını! Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan yaşıyor, yaşayacak! Yaşamlarını devrim mücadelesine adayan ve bu uğurda tam yarım asır önce ölümsüzlüğe uğurladığımız Deniz, Yusuf ve Hüseyin yoldaşların adları bugün her eylem alanında yankılanıyor. Bir kıvılcım oldukları devrim mücadelesi bugün bir bozkırı tutuşturuyor. Cüretleri, kararlılıkları ve devrime inançları bugün Türk ve Kürt halklarının birlikte mücadelesinde yaşıyor. Biz ardıllarına düşen görev yarım asır önce kıvılcımını çaktıkları devrimci mücadeleyi zafere taşımaktır. Denizlerin kavga bayrağı Türk ve Kürt halklarının birlikte mücadelesiyle yükselecek, bugün sokaklarda haykırılan adları yarın zafer türkülerimizde yankılanacak!”