Dolmabahçe'de 6 Mayıs eylemi

Sınıf devrimcileri, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın katledilişlerinin 50. yılında Dolmabahçe'de gerçekleştirdikleri eylemde emperyalist-kapitalist sisteme karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Mayıs 2022
  • 21:01

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilmelerinin 50. yılında Dolmabahçe’de yapılan eylemlerle anıldı. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP)’nin çağrısıyla 6.Filo’nun denize döküldüğü Dolmabahçe’de yapılan eyleme Devrimci Gençlik Birliği (DGB) de katıldı.

“Biz kazanacağız”

Eylemde sunuş konuşmasında saygı duruşuna şöyle çağrı yapıldı:

“Bugün Denizlerin, Yusufların, Hüseyinlerin katledilmesinin 50. yılı! devrimci direngenliğin 50. yılı! İdam sehpalarına teredettsüzce yürüyenlerin 50. Yılı! Ve bugün bu topraklarda 50. Yılın çağrısı sürüyor. Bu topraklarda devrim uğruna, sosyalizm uğruna bedel ödemiş, acı çekmiş nice yiğitler için saygı duruşuna çağırıyoruz”

Adnan Yücel’in “Biz kazanacağız” şiirinin okunduğu saygı duruşu ile başlayan anma BDSP temsilcisinin konuşması ile devam etti. BDSP temsilcisi konuşmasında Denizlerin, Mahirlerin, İboların ve onlarca yiğit devrimcinin bıraktığı mirasın devrim ve sosyalizm mücadelesine ışık tutmaya devam ettiği belirtildi.

“Düzene karşı devrim”

BDSP temsilcisi tek adam rejiminin hakkını arayan tüm kesimlere saldırdığını ifade ettiği konuşmada şunlar ifade edildi:

Bizler sınıf devrimcileri olarak bu mirası sahipleniyoruz. Bu mirası sahiplenmenin devrimci sınıf hareketi yaratmaktan, işçi sınıfının mücadelesinde ete kemiğe büründüğünü biliyoruz. Bugün denizlerin mirası bize ışık tutuyor”

Saldırıların karşısında Denizlerin yolundan yürümek gerektiğinin altı çizilen konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Reformistlerin, düzen partilerinin dediği gibi çözüm seçim sandıklarından geçmiyor. Bugün düzen muhalefeti ‘sokağa çıkmayın’ diyor, reformist hareket sandıklara umut bağlamamızı söylüyor. Ancak bizler Denizlerin yolunda mücadele ediyoruz, Onların yolunun parlamentoya çıkmadığını bilinci ile devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütüyoruz.”

Hem Ukrayna’da devam eden emperyalist savaşa hem de Kürt halkına dönük saldırganlığın devam ettiği vurgulanan konuşmada şunlara değinildi:

“Tıpkı denizlerin yaptığı gibi 6.filoyu denize döken devrimci gençlik hareketinin yolunda emperyalizme ve kapitalizme karşı gerçek ve kalıcı barışın sosyalizmde olduğunun bilinci ile hareket ediyoruz”

Konuşma “Düzene karşı devrim mücadelesini büyüteceğiz” denilerek sonlandırıldı.

“Düzenin sınırlarına sığmayan öfke, inanç ve bilinçten gücümüzü alıyor, geleceğe yürüyoruz!”

Devrimci Gençlik Birliği’ne söz verilirken şunlar söylendi:

“Bizler emperyalistlerin karşısında onları gördük, işçi grevlerinde onları gördük köylü direnişlerinde onları gördük, onlardan öğrendik onları aşıyoruz! Şimdi yolumuz işçi sınıfının yoludur diyen DGB’ye söz veriyoruz”

Ardından Devrimci Gençlik Birliği adına bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün hala emperyalist-kapitalist sistem işçi ve emekçilere, gençlere, kadınlara, halklara sömürü, açlık, kriz ve savaşla geleceksizlik dışında bir şey vadetmiyor. Kapitalist sistemin yarattığı ekonomik krizin milyonları açlığa, sefalete, yoksulluğa sürükleyen yıkıcı etkisini gençlikte doğrudan yaşıyor. Gençliğin halkları, özgürlüğü, geleceği bir bir gasp ediliyor. Ancak gençlik, devrimci gençlik tarihinden aldığı güç ile tam da burada Dolmabahçe'de ABD emperyalizmin önemli bir simgesi olan 6. Filo’yu denize döken, Vietnam kasabı Komer’in ODTÜ’de arabasını yakan tarihinden gücünü alıyor ve geleceğe yürüyor. 71 Devrimci Kopuşu ile birlikte parlamentoya, bu düzenin sınırlarına sığmayan öfke, inanç ve bilinçten gücümüzü alıyor ve geleceğe yürüyoruz!”

Gündoğdu Marşı’nın okunmasının ardından anma sonlandırıldı.

Anma boyunca “Denizlerin yolu devrime çıkar!”, “Düzene karşı devrim!”, “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “50 yılın çağrısı düzene karşı devrim!”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul