İllerde 6 Mayıs anması

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan katledilişlerinin 50’nci yılında pek çok ilde yapılan eylemle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Mayıs 2022
  • 22:45

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan katledilişlerinin 50. yılında pek çok ilde yapılan eylemle anıldı.

Mersin Emek ve Demokrasi Güçleri ile Mersin 68’liler Derneği, Özgür Çocuk Parkı’nda anma etkinliği gerçekleştirdi. Anmaya HDP’li grubun alınmaması üzerine kitle polisi yuhaladı. Bir dakikalık saygı duruşu yapılan anmada konuşan Mersin 68’liler Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran, 68 gençlik hareketinin tüm dünyada kapitalist sistem ve emperyalizme karşı itiraz olarak doğduğunu söyledi.

 Denizler ve 68 kuşağının devrimci militanlarının korkusuz gençlik önderleri değil aynı zamanda bilgili ve kültürlü halk öncüleri olduğunu ifade eden Kapıkıran şunları ifade etti:

“Kendi çağlarının sorunlarını biliyorlar, bu sorunların nasıl ortadan kaldırılacağına dair araştırmalar yapıyorlar ve yazıyorlardı. Güneşten ışık yontmak, karanlığa karşı güneş kadar parlak bir aydınlıkla cevap vermek anlamına geliyor.”

Bugün ülkenin içinde bulunduğu durumun 68 dönemini hatırlattığına dikkat çeken Kapıkıran devamında şunları söyledi:

“Tek adam, tek parti yönetimi uygulamaları ile 12 Eylül dönemini aratmamaktadır. 68 ve Denizleri anlamak ve anmak için Demokrasi, eşitlik ve özgürlük isteyen bütün güçlerin barış içinde bir dünya, ortak bir gelecek için mücadele etmelidir. Temel hak ve özgürlükler yok sayılmakta anayasa da yazılı haklar ayaklar altına alınmaktadır. Yargının iktidarın denetimine açık olması insanların adalet duygusunu da yok etmiştir. Ülkemizin bütün sorunları eşit haklara dayalı eşit yurttaşlık temelinde çözümlenmedikçe hak, hukuk ve adaletten bahis etmek mümkün olmayacaktır.”

Anmada HDP Genel Merkezi önünde yapılan provokasyon da kınandı.

Konya’da saldırı

Konya Zafer Meydanı’nda CHP Gençlik Kolları’nın yaptığı anmaya bıçaklı saldırı gerçekleşti. Anmada Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın fotoğraflarının yer aldığı standa karanfiller bırakıldı. Anma etkinlikleri sırasında kimliği belirsiz bir kişi tarafından bıçaklı saldırı girişiminde bulunuldu. Deniz Gezmiş'in fotoğrafını elindeki bıçakla parçalayan kişi daha sonra CHP'lilere yönelik tehditler savurdu. Saldırgan gözaltına alındı.

Diyarbakır’da basın toplantısı 

HDP, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve EMEP Diyarbakır gençlik üyeleri Üç Fidan’ı EMEP Diyarbakır İl Örgütü binasında yapılan açıklama ile andı. Yapılan açıklamada HDP Genel merkezine dün yapılan provakasyonu kınandı. Konuşmada şu ifadelere yer verildi: “Devrimci tarihimizin kilometre taşlarından olan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan bu mücadelede her daim bizlere güç verecektir. Gün emperyalizme ve tek adam yönetimine karşı birleşik emek cephesini ve demokrasi güçlerinin birliğini sağlama günüdür. Gün, restorasyoncu hayallere kapılmadan, halkın gerçek egemenliğine dayanan demokratik bir anayasa ve kurucu bir meclis için devrimci demokratik mücadeleyi yükseltme günüdür.”

Antep’te anma

Antep Emek ve Demokrasi Güçleri, 68 kuşağının devrimci önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin 50’nci yıldönümü nedeniyle anma gerçekleştirdi. Kırkayak Parkı'nda yapılan anmada Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın fotoğrafları taşındı. Anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başlayan anmada yapılan konuşmada “Ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği koşullar devam ettiği sürece Denizler, binlerce gencin adında, mücadelesinde yaşamaya devam ediyor” dedi.

Ardından söz alan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul “Onların düşüncelerini engelleyeceğini düşünenler bugün tükeniyor. Bugün binlerce genç deniz oldular ve devrim yolunda kocaman bir kütle olarak geleceğe akıyorlar” diye konuştu. Anma alkış ve atılan sloganlarla sona erdi.

Birlikte mücadele çağrısı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 50’inci yılında Adana’da gençlik örgütlerinin çağrısı ile gerçekleştirilen eylemde anıldı. Emek Gençliği, Türkiye Komünist Gençliği, CHP Gençlik Kolları, TİP’li Öğrenciler, TKH Gençliği, Özgürlükçü Genç, Sol Genç’in çağrısı ile Baraj Yolu Gençlik Meydanı’nda bir araya gelen Adana’daki siyasi parti ve kurumlar Denizleri andı.
Fotoğraf ve resim sergisi ile şiir dinletisinin olduğu etkinlikte ortak basın açıklamasını Mert Akyıldız okudu. Geleceksizlik ve eşitsizliğin karşısında “Üç Fidan”ın açtığı yoldan gittiklerini ifade eden Akyıldız, kapitalistin vergi borcu silinirken, emekçilerin yoksulluk ve zamlarla boğuştuğunu, gençliğin eğitime değil, patrona kar sağlayacak ucuz iş gücü pazarına yollandığını belirterek gençliği sorunları etrafında yan yana gelmeye ve parasız, bilimsel ve demokratik bir eğitim için bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için mücadeleye çağırdı.

Gençliği anti-emperyalist mücadeleyi büyütme, sorunları etrafında yan yana gelme çağrısı yapan Akyıldız, “Sınıfsız ve sömürüsüz dünya mücadelesi binlerce gencin bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm yolunda adımlarıyla ileriye taşınıyor. 6 Mayıs yalnızca Denizleri anmanın değil; aynı zamanda bu yürüyüşü büyütmenin, bulunduğumuz her alanda örgütlü bir mücadeleyi yaymanın günüdür! Parasız, bilimsel ve demokratik bir eğitim için bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için 6 Mayıs’ta Denizlerden aldığımız bayrağı yukarıya kaldırmaya ve bugün bulunduğumuz her alanda bütün gençlik kesimlerini birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 50’inci yılında yaptıkları etkinlikte andı. Attalos Heykeli önünde yapılan açıklamada Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına ortak basın metnini Hasan Alkan okudu. Denizleri anan Alkan, “Tüm emek ve demokrasi güçlerini; bölgemizde ve ülkemizde her türlü emperyalist varlığa karşı, her türlü işgale ve emperyalist savaşa karşı, bölgemizde ve ülkemizde halkların kardeşliği ve dayanışmasını sağlamak için mücadeleyi güçlendirmeye çağırıyoruz.6 Mayıs eninde sonunda bir gün zafer günü olacak” dedi.