Bursa'da 6 Mayıs anması

Bursa'da provokasyon girişimine rağmen Denizler anması gençlik örgütleri tarafından gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Mayıs 2022
  • 09:20

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmelerinin 50. yılında, Bursa’da gençlik örgütleri, 68’liler Bursa Platformu, Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı. Nilüfer Kent Konseyi önünden Üç Fidan Parkı'na yapılan yürüyüşe faşist bir grup saldırmak istedi. 

Üç Fidan Parkı'nda toplanan faşist grup, parkta alkol alındığını ileri sürerek, tehdit ve hakaretlerle anma yapılmasına izin vermeyeceklerini söyleyerek saldırı girişiminde bulundu. 

Evrensel’de yer alan habere göre provokasyon girişimi boşa düşürüldü ve Üç Fidan Parkı'na yürüyüş yapıldı. Eylem boyunca "Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz!", “Emperyalistler işbirlikçiler 6’ncı Filo'yu unutmayın!”, “Barbarlık yenilecek, direnen halklar kazanacak!” sloganları atıldı.

68’liler Bursa Platformu adına konuşma yapan Betül Kuyucu şunları söyledi:

“Onlar öğrenci liderliğinden halk önderliğine öyle bir ateş yaktılar ki 50 yıldır sönmedi. İnançları, yoldaşlık bağları, cesaret ve özverileri hedefimize ulaşıncaya kadar kuşaktan kuşağa aktarılacak”.

Anmada Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Kent Konseyi adına Neslihan Binbaş, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal konuşma yaptı.

Gençlik örgütleri adına yapılan ortak açıklamada şunlar ifade edildi:

“Deniz'ler fiili olarak aramızdan ayrılmıştır. Ancak yaşadıkları dönemde de bugün de sadece ülkemiz gençliğine değil tüm dünya gençliğine önder olmuşlar, ülkemiz ve dünya halkları onları bağrına basarak yaşatmıştır. Bugün burada sadece Deniz'leri değil, Deniz'leri kurtarmak için hayatlarını feda eden başta Mahir Çayan olmak üzere tüm Kızıldere şehitlerini, 68 gençlik önderlerinden ser verip sır vermeyen İbrahim Kaypakkaya’yı da anıyoruz.

… Liselerde, üniversitelerde demokratik-bilimsel eğitim mücadelesi büyüyor. Emperyalizme ve onun politik-ideolojik hegemonyasına boyun eğmemek, başka bir dünyanın mümkün olduğunu göstermek de hem Türkiye hem dünya gençliği açısından önümüzdeki dönemin belirleyici momentlerinden biri olacak. Gençlik dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de emperyalist kuşatmaya, onların temsilcilerine karşı mücadelesinden vazgeçmeyeceğini, özlemlerine ve geleceğine sahip çıkacağını gösteriyor, gösterecektir”

Açıklamada son olarak şunlar vurgulandı:

"Deniz'leri idam ettiren ve onların takipçisi sermaye güçleri hâlâ iktidarda, bu nedenle onların sömürü düzenlerini yerle bir edene, başka bir dünyayı yaratana, dünya halklarının özlemlerine ulaşana kadar her 6 Mayıs’ta Deniz'lere verdiğimiz sözü tutmak için, emperyalizme ve onların yerli iş birlikçilerine karşı mücadeleyi sürdüreceğiz. Aradan geçen 50 yıl boyunca her 6 Mayıs yas günü değil mücadele günü olarak yer tuttu takvimlerde. Bu yıl da bir kez daha yolsuzluk ve yağma düzenine, savaş çığırtkanlığına, baskı ve sömürüye karşı binlerce Deniz binlerce Yusuf binlerce Hüseyin olup mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz."

Anma “50. yılında devrim ateşini yakanlar” formu ile devam etti.

Forum sonrası Aşık Sinem Bacı tarafından bir dinleti yapıldı. Ardından “Devrim Yolcuları” belgesel gösterimi gerçekleştirildi.