"İnsanca bir yaşam için mücadeleye!"

Asgari Değil İnsanca Yaşam Bileşenleri “Gündüzleri sömürülmediğimiz, Geceleri aç yatmadığımız bir yaşam için mücadeleye!” şiarıyla Cevahir AVM önünde eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Ocak 2022
  • 19:03

Asgari Değil İnsanca Yaşam Bileşenleri “Gündüzleri sömürülmediğimiz, Geceleri aç yatmadığımız bir yaşam için mücadeleye!” şiarıyla Cevahir AVM önünde eylem gerçekleştirdi.

Bileşen adına okunan basın açıklamasında asgari ücretin açıklanmasının üzerinden 2 hafta geçtiği hatırlatılarak “‘Tarihte görülmemiş zamla, işçiyi enflasyona ezdirmedik’ diyorlar. Milyonlarcamız ‘güya bu tarihsel zamlı’ maaşını şubat ayında alacak. Sadece 31 Aralık’tan bu yana neredeyse her şeye gelen zamlarla asgari ücret zammı şimdiden erimiştir. Elektriğe, doğalgaza, suya, temel gıda maddelerinin tamamına, akaryakıta, yapılan zamlarla zaten açlık sınırında yaşayan milyonlarca işçi-emekçiye sefaleti dayatıyorlar” denildi.

Bu düzen, kapitalistlerin, sermayenin, patronların düzenidir!

İşçilere sefalet dayatanlarla “her şey çok güzel olacak” diyenlerin aynı düzenin parçası olduğuna dikkat çekilen açıklamada krizi yaratanların acı reçeteyi hep işçilerin sırtına yüklediği vurgulandı.

“Bu asalak takımının artık sırtlarımızdan atılma vakti gelmiştir” denilen açıklamada çalışma ve yaşam koşulları şu şekilde anlatıldı:

“Günde 8 saat çalışan işçi neredeyse kalmamıştır. Mesaisiz çıplak maaşla 3 öğün yemek yiyebilen kalmamıştır. Gerçek işsizlik rakamları her gün artmaktadır ve oluşturulan işsiz ordusu düşük ücretler, uzun ve güvencesiz çalıştırma gibi konularda işçilere karşı bir tehdit olarak kullanılmaktadır.

Bizler ‘Asgari değil, insanca yaşam’ mücadelesi diyoruz. Kaldı ki bugün aldıkları maaşlarla geçinemiyoruz diyen milyonlarca insan, en temel gereksinimlerinden bile mahrum bırakılmaktadır.

Dahası; eğitim, ulaşım, sağlık, barınma, ısınma, elektrik, su, iletişim, nitelikli beslenme insanca yaşamanın, en temel asgari koşullarıdır.”

“Vergiler krizi yaratanlardan, serveti olanlardan alınmalıdır”

Açıklamada mücadele talepleri şu şekilde sıralandı:

“-Asgari ücrete tarihsel zam denilerek yapılan zam şimdiden erimiştir. Asgari ücretin sadece açıklandığı tarihteki alım gücüne denk düşmesi için bile son yapılan zamların geri çekilmesi gerekmektedir.

-Eğitim, ulaşım sağlık, barınma, ısınma, elektrik, su iletişim, nitelikli beslenme ücretsiz olmalıdır.

-Herkese iş ve gelir güvencesi sağlanmalıdır.

-Krizi yaratanlar işçi-emekçiler değildir ancak mevcut bütçenin %85’i işçi-emekçilerden alınan vergilerden oluşmaktadır. Vergiler krizi yaratanlardan, serveti olanlardan alınmalıdır.”

Başka yol yok!

Son olarak bu düzende gelece göremeyen milyonlara şu şekilde seslenildi:

“Gecelerinde aç yatmadığımız, gündüzlerinde sömürülmediğimiz bir yaşam için örgütlenmekten, mücadele etmekten başka bir yol yoktur. Bir kahraman gelip kimseyi kurtarmayacak, bu sefillik içinde yaşamaya itirazı olan herkesin ancak mücadeleye emek vermesiyle güzel yarınlar kurulabilir.

İşçi ve emekçiler kendi sınıf çıkarları için devrimcilerle, sosyalistlerle yan yana gelmeli, örgütlenmelidir.

Her işyerinde, her mahallede, her yurtta, her okulda, birlikler-komiteler-meclisler kurmak, mücadeleye atılmak haklarımızı almanın, hayatın gerçeklerini işçilerden, emekçilerden, öğrencilerden, kadınlardan yana değiştirmenin ilk ama büyük bir adımıdır.”

 

Eylemde yer alan imzacı kurumlar şöyle:

4. Vardiya İşçi Dayanışması, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Birleşik İşçi Kurultayı, Birleşik İşçi Zemini, Devrimci Partili işçiler, DEV TEKSTİL, Dostluk ve Kültür Derneği, Emekçi Hareket Partisi, İstanbul KHK'lılar Platformu, İşçinin Kendi Partisi, İşçi Hareketi Koordinasyonu, Kaldıraç, Kırmızı Gazete, Sosyalist Emekçi Partisi, Proleter Devrimci Duruş, SODAP, TOMİS.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

Kızıl Bayrak/İstanbul