İnsan Hakları Haftası polis ablukasında kapandı

İnsan Hakları Haftası kapanış açıklaması polis ablukası altında yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Aralık 2020
  • 21:45

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Haftası’nı polis ablukası altında gerçekleştirdikleri eylemle kapattı. 

İHD İstanbul Şube binası önünde yapılan eylemde ilk sözü İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri aldı. ABD'de George Floyd'un nefesi kesilerek öldürülmesi üzerine bu yıl haftanın temasının “İnsan hakları nefes aldırır” olduğunu belirten Yoleri “Covid-19 da insanları nefessiz bırakıyor. Ama insanları öldüren şey virüs değil, virüse karşı yeterli tıbbi müdahalenin yapılamayışı, virüsten korunma tedavi imkanlarının olmayışı ve sağlık sistemindeki yetersizliklerdir” dedi.

“İnsan hakları hemen şimdi”

Salgının, önlem alma nedeninden çok, hak gaspları aparatı haline getirildiğini vurgulayan Yoleri, hak gasplarıyla krizin faturasının halka kesildiğini ifade ederek şöyle devam etti:

“‘Hak ihlallerine son verin, hakkımız olan insanca bir yaşam için önümüzden çekilin’ diyoruz. Kadın cinayetlerinin, iş cinayetlerinin, mahpus cinayetlerinin önlenmesi, çocukların, mültecilerin, engellilerin, çevrenin korunması ve George Floyd’ların hayatta kalması için de, salgının daha fazla can almaması için de insan hakları yeterlidir. İnsan hakları nefes aldırır, insan hakları hemen şimdi.” 

“Her kapanışta değişik engellerle karşılaşıyoruz”

Yoleri'nin ardından TİHV İstanbul Şube Temsilcisi Ümit Efe söz aldı. “Bu sokağın şu anki görüntüsü bu ülkenin insan hakları fotoğrafının küçük bir parçasıdır” diyen Efe, insan haklarının herkes için gerekli olduğuna değinerek şöyle konuştu:

“Sokakta gezen çocuğundan büyüğüne, polisinden öğretmenine, emekçisinden bürokratına hepimize insan hakları gerekiyor. Biz biliyoruz ki her insan hakları kapanışı haftasında değişik engellerle karşılaşıyoruz. Sesimiz kısılmaya, gerçeklere ve adalet taleplerine ilişkin sözlerimizin bastırılmaya çalışıldığını görüyoruz.”

Bu yılkı temaya dikkat çeken Efe, mücadeleyle ‘mutlaka nefes alacakları’ vurgusu yaptı.