İnfaz yakmalara tepki

Şartlı salıverilme yasası uyarınca tahliye edilmesi gereken tutsakların pişmanlık dayatmalarını kabul etmemeleri nedeniyle tahliyelerinin ertelenmesi ve infazlarının yakılmasına, tutsak yakınları tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Kasım 2023
  • 21:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şube binasında basın toplantısı düzenleyen Kazım Karataş, Osman Kılavuz, Ali Rıza Erdem ve Kadir Karabak’ın yakınları infaz yakmalara tepki gösterdi.

Toplantıda basın metnini Osman Kalavuz'un yeğeni Revşan Kılavuz okudu. Şartlı salıverilme yasası uyarınca tahliye edilmeleri gereken tutsakların pişmanlık dayatmasını kabul etmediği için tahliyelerinin ertelendiğini ve infazlarının yakıldığını belirten Kılavuz hapishanelerdeki diğer hak ihlallerini aktararak şunları söyledi:

“Tahliyesi engellenen siyasi tutsaklardan Kasım Karataş, Osman Kılavuz ve Ali Rıza Erdem 30 yıldan uzun süredir hapishanede tutulmaktadır. Kasım Karataş’ın ayrıca çok ciddi yaşamsal sağlık sorunları bulunmaktadır. Bilfiil 32 yıldır hapishanede tutulan Kasım Karataş’ın kalbi yüzde 30 çalışmaktadır. Hipertansiyon ve şeker hastalıklarının yanı sıra bel fıtığı ve disk kayması vardır. İhtiyaç olmasına rağmen kalp rahatsızlığı ve riski nedeniyle ameliyat olamamaktadır. Daha önce bypass ameliyatı olmuştur. İki damarı tıkalı, her an kalp spazmı ve krizi geçirebilecek durumdadır. Buna rağmen tahliyesi iki defa ertelenmiş ve engellenmiştir.

Oysa hem koşullu salıverilme süresi tamamlanmış olmasından ve tahliye edilmemesi için makul herhangi bir gerekçe bulunmamasından dolayı hem de çok ciddi ve acil yaşamsal sağlık sorunlarının tedavisi için bir an önce serbest bırakılması hukuki ve insani bir zorunluluktur.

1 yıl önce tahliye edilmesi gereken Kadir Karabak’ın infazı 4. kez ertelenmiştir. Kadir Karabak, yeniden sudan gerekçelerle tahliye edilmemesine karşı açlık grevine başlamıştır. 1,5 aydır açlık grevinde olan Kadir Karabak’ın özgürlüğü bu kez “pişmanlık beyanında bulunmadığı” denilerek yeniden engellenmiştir.

Başta çok ciddi sağlık sorunları ve acil tedavi ihtiyacı olan Kasım Karataş olmak üzere Osman Kılavuz, Ali Rıza Erdem, Kadir Karabak, Cem Yılmaz ve benzer durumda koşullu salıverilme süreleri dolmuş tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmaları talebiyle insan hak ve özgürlüklerine duyarlı tüm kamuoyunu bu taleplerimize sahip çıkmaya, bu konuda çaba sahibi olmaya çağırıyoruz.”