İMO'dan değişiklik önerisi

TMMOB’a bağlı İMO, yapı denetim sistemindeki başlıca sorunlara dikkat çekerek 17 maddelik değişiklik önerisinde bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Mart 2023
  • 11:30

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’na (İMO) bağlı 26 şube, yapı denetim sistemlerine ilişkin yaptığı ortak basın açıklamasında “sağlıklı ve güvenli bir inşa süreci için olması gerekenleri” 17 maddede sıraladı.

Mevcut sistemin asli unsurları olan yapı denetim kuruluşlarının doğası gereği kâr amaçlı olduğu ifade edilen açıklamada sistemin bünyesindeki her bir aktör için farklı sorunlar barındırdığı belirtildi. Düşük ücretler, sistemde denetçi, kontrol elemanı ve şantiye şefi olarak yer alan mühendis ve mimarlar yaşadığı sorunlara dikkat çekilen açıklamada sorunların ardından çözüm önerilerine yer verildi. Çözüm önerileri arasında sürece katılacak tüm bileşenlerin kamu çıkarlarını savunması gerektiği ifade edilirken mühendislik eğitiminden “Dolayısıyla 1938 yılından bugüne değiştirilmemiş olan 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Kanunu değiştirilmeli” denildi.

“Meslek Odalarının kendi meslektaşlarını yetkinliklerine göre belgelendirme ve yetkilendirme hakkı getirilmelidir” denilen açıklamada mühendislerin haklarının gasp edilmemesi ifade edildi. Yapı Denetim Kuruluşu’nda çalışan tüm görevliler haklarına dönük vurgularına değinilen açıklamada özetle şunlar denildi:

“*Yapı Denetim Kuruluşlarının oluşmasından, görevlendirilmesinden ve takibinden sorumlu olan tüm kurullarda Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili Odaların temsilcileri yer almalıdır.

*Nitelikli proje hizmetlerinin verilebilmesi için Meslek Odalarının önündeki engeller kaldırılmalı, proje hizmeti veren Mühendis ve Mimarlar için Odaların yetkilendirme ve denetleme hakkı olmalı, proje hizmet koşulları ve ücretleri Odalar tarafından belirlenmelidir.

*Şantiye Şeflerinin belgelendirilmesi ve bu belgelendirmeye esas eğitimleri ilgili Meslek Odası tarafından yapılmalıdır.

*Sistemde görev alan tüm mühendis ve mimarların sicilleri kayıtlı oldukları Meslek Odaları tarafından tutulmalıdır.

*Tüm yapılar, yapım ve kullanım özelliklerini koruyup korumadığının tespiti amacıyla ve ilgili kamu kurumlarının sorumluluğu altında, imara aykırılık, yapısal elemanlardaki değişiklik ve hasar-deformasyon oluşup oluşmadığı bakımından periyodik olarak denetlenmelidir.”