İllerde Ankara Katliamı anmaları

10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler birçok kentte anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2022
  • 20:45

10 Ekim 2015’te Ankara Garı Katliamı’nda yaşamını yitirenler pek çok ilde yapılan eylemlerle anıldı.

Adana’daki anma Seyhan Belediyesi’nin Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde yaptığı Barış Anıtı önünde gerçekleştirildi. Eyleme Dilan Sarıkaya’nın annesi Nesligül Sarıkaya ve BES Adana Şube Yöneticisi Sinan Tunç ve kitle örgütü temsilcileri katıldı. KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fatma Sarıoğuz Güney, yaptığı konuşmada asla unutmayacakları ve katilleri affetmeyecekleri vurgusu yaptı. Eyleme katılan Pirsultan Abdal Kültür Merkezi Genel Başkanı Onur Şahin yaşamını yitirenleri anan bir konuşma yaptı.

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu Emine Ercan’ın Büyükdivan Köyü’ndeki mezarı başında anma yaptı. Saygı duruşuyla başlayan anmada Emek Partisi İl Başkanı Cafer Gökmen konuştu. Konuşmasında katliamın ardında adaletten uzak olunduğunu belirtti.

Malatya’da KESK ve kitle örgütleri bileşenleri 10 Ekim Katliamında yaşamını yitirenlerin anısına yapılan Barış Anıtı önünde anma eylemini gerçekleştirdi. Katliamın gerçekleştirildiği saat 10.04’te saygı duruşu ile başlayan anmada yapılan konuşmalarda katliamın tüm faillerinin yargılanıp, ceza alması istendi. Konuşmalar sonrası beyaz balonlar gökyüzüne bırakıldı.

Sivas’ta Emek ve Demokrasi Güçleri saat 10.00’da Sivas Merkez Düzova Köyünde Ziya Saygın’ı anma programı gerçekleştirdi.

Dersim’de, Mesut Mak ve Adil Gür'ün mezarı başlarında ve daha sonra Seyit Rıza Meydanı’nda anmalar düzenlendi. Emek ve Demokrasi platformu Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması düzenleyerek ardından katliamda hayatını kaybedenler anısına meydana karanfil bırakıldı.

Çanakkale Küçükkuyu’da basın açıklaması yapıldı.

Rize'nin Fındıklı ve Pazar ilçeleri ile Artvin Arhavi'de de 10 Ekim anmaları yapıldı.

 

İzmir’in Dikili ve Foça ilçelerinde anma gerçekleştirildi. Dikili Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Dikili Eğitim Sen temsilcisi Zülfaali Aras şunları ifade etti:

“İnsanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak 10 Ekim Ankara Katliamı davası devam ediyor. Bu dava gerçek sorumlular yargılanana kadar devam edecektir. Yitirdiğimiz arkadaşlarımızın bizlere bıraktığı en değerli emanet olan emek, barış, demokrasi mücadelesini de hep beraber, kol kola omuz omuza büyütmeye kararlıyız. Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak.”

Foça’da ise meydanda gerçekleştirilen anmada 10 Ekim’de yaşamını yitirenler için mum yakıldı.

Denizli Emek ve Demokrasi Güçleri, Çınar Meydanında 10 Ekim için anma etkinliği düzenlendi. Katliamda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başlayan etkinlik basın açıklamasının okunması ile devam etti.

Muğla’da ise sendika, meslek örgütleri ve siyasi partiler Sınırsızlık Meydanı’nda 10 Ekim anması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını KESK Muğla Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Tarım Orkam Sen Muğla Şube Başkanı Bahadır Tamer okudu. Tamer, “O gün Türkiye’nin dört bir tarafından barış, emek, demokrasi için gelen on binlerin sözü, bugün 42 ilde karanfilleşen canlarımızın, yüzlerce yaralımızın ve on binlerce yoldaşımızın mücadelesinde yaşıyor” dedi. 

Aydın Demokrasi Platformu, 10 Ekim Ankara Katliamı’nın 7’inci yılında Kent Meydanı’nda anma düzenledi. Katliamın yaşandığı saatte meydanda bir araya gelen kitle akşam yapılacak basın açıklaması önce adalet nöbeti gerçekleştirdi.