Ankara'da 10 Ekim Katliamı eylemi…

"10 Ekim insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu suçu affetmeyeceğiz"

Ankara'da 10 Ekim eylemi için yapılmak istenilen eylemde polis milletvekilleri, parti temsilcileri ve katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri haricindekilere saldırdı ve gözaltına aldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2022
  • 12:00

Ankara’da 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın yedinci yılında anma yapıldı.

Katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önünde yapılmak istenilen eylemi polis engellemeye çalıştı. Tandoğan Meydanı’ndan Ankara Garı önüne gitmek için bir araya gelenleri ve basın emekçilerini engelleyen polis aile yakınları haricinde alana girişlere izin verilmeyeceğini söyledi. Polis gazetecilerin de aralarında olduğu çok sayıda kişiye saldırdı ve gözaltına alındı.

Saldırılara rağmen eylem

Bu saldırılar eşliğinde kitleyi Tandoğan Meydanı’na kadar süren polis geri çekildi. Bunun üzerine kitle toplanıp tekrar Gar önüne gitmek isteyince polis ikinci kez biber gazı ile saldırdı. Bu saldırılar eşliğine kitle Ankara Gar’ının ters tarafına geçti ve orada polisin saldırısı eşliğinde 10.04’te saygı duruşu gerçekleştirdi. Kısa bir konuşma yapıldı. Konuşmada katillerin yargılanmadığı dile getirildi. Sloganlar atılırken polis yine kalkanlarla kitlenin üzerine yürüyerek Maltepe köprüsüne kadar kitleyi takip etti. Buradan Kızılay Sakarya Caddesi’ne gelen kitle Sakarya Caddesi’nde de sivil polislerin taciz ve saldırıları eşliğinde bir saygı duruşu gerçekleştirdi. Eylem Sakarya Caddesi’nde sonlandırıldı.

Gar önünde anma

Milletvekilleri, sendikalar ve katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları katliamın yaşandığı Ankara Garı önüne doğru yürüyüş gerçekleştirdi.

Saldırıda katledilen 103 kişinin isminin okunması ve “Yaşıyor” sloganının atılmasının ardından katliamın gerçekleştiği 10.04’te saygı duruşunda bulunuldu.

Yapılan açıklamada katliam süreci teşhir edilirken, katliamın yapıldığı yeri anma yeri olarak düzenlemek istenildiği ancak bununda engellendiği ifade edildi. “Ne yaparlarsa yapsınlar arkadaşlarımızı unutmayacağız. Katillerden hesap soracağız. 10 Ekim’de sorumluluğu olan herkes hesap verecek. 10 Ekim insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu suçu affetmeyeceğiz. Bu suçun faillerini ve ortaklarını affetmeyeceğiz. Bu meydanda can veren arkadaşlarımızın canı emek mücadelemize can olsun.”

TTB MYK üyesi Vedat Bulut konuşma yaptı. Bulut, “Katliamda yitirdiğimiz arkadaşlarımıza görev gereği buradayız” dedi. İnsanlık suçlarının zaman aşımı olmadığını vurgulayan Bulut, mücadeleye devam edeceğiz dedi.

Sembolik anıta karanfil bırakıldı ve eylem sonlandırıldı. Eylemde “10 Ekim’i unutma unutturma”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Katil IŞİD işbirlikçi AKP” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara