Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin aileleri AYM’ye başvuracak

10 Ekim Ankara Katliamı’na dair Danıştay’ın İçişleri Bakanlığı hakkında verdiği “hizmet kusuru yoktur” kararına karşı aileler AYM’ye başvuracak.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Ocak 2023
  • 22:00

10 Ekim Ankara Katliamı’na dair devam eden yargı sürecinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) hakkında verdiği “hizmet kusuru yoktur” kararına ilişkin KESK Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısını Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 10 Ekim Barış Derneği (10 Ekim-Der), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve 10 Ekim Katliamı Davası Avukat Koordinasyonu düzenledi.

Toplantıda konuşan KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal şu bilgileri verdi:

“İçişleri Bakanlığı’na karşı açılan tazminat davalarında katliamın gerçekleşmesinde hizmet kusuru olan bakanlığın katliamdan maddi ve manevi olarak zarar görenlerin zararlarını karşılama sorumluluğu olduğu belirtilmiştir. İzinli bir mitinge katılanların yaşamını koruma sorumluluğu olan bakanlığın, katliam öncesinde pek çok istihbarat ve ihbara rağmen gerekli tedbirleri almayarak, katliamın gerçekleşmesinin ardından acil sağlık hizmetlerini yeterli şekilde sunmayarak, alana kimyasal gazlı polis müdahalesi ile kusurlu olduğu belirtilmiş, bu iddia İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri raporuna ve TTB’nin hazırladığı iki ayrıntılı rapora dayandırılmış olmasına rağmen idari yargı mercii somut delilleri ve iddialarımızı görmezden gelerek devletin sorumluluğunun üstünün kapatılmasına hizmet etmektedir. Mahkemeler bu zamana değin Bakanlığın ve Ankara Valiliği’nin hizmet kusurunun olmadığı kabulüyle davaları ‘sosyal risk’ ilkesi kapsamında değerlendirerek tazminat kararları vermiştir.”

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği kararın, siyasallaşmış yargının somut göstergesi olduğunu vurgulayan Köksal, “Tüm taleplerimiz yok sayılmış durumda. Kamu kurumlarının hizmet kusuru yok kararı verildi. Başından bu yana bir aklama çabası söz konusu. Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuracağız. Mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.