İHD’de “Barış Nöbeti”

İHD, her ayın ilk cuma günü yaptığı "Barış Nöbeti"nde savaş politikalarının yarattığı yıkıma, hapishanelerdeki baskılara ve anadile yönelik saldırılara dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Şubat 2023
  • 08:55

İnsan Hakları Derneği (İHD), her ayın ilk cuma günü tüm şubelerde eş zamanlı olarak “Barış Nöbeti” gerçekleştiriyor. Bu ay yapılan "Barış Nöbeti"nde, savaş politikalarının yarattığı yıkıma, hapishanelerdeki baskılara ve anadile yönelik saldırılara dikkat çekildi.

İHD Mersin Şubesi’nde yapılan nöbet eyleminde konuşan Şube Eşbaşkanı Hakkı Demir, hapishanelerde gerçekleşen hak ihlallerine değindi.

Basın metnini İHD Mersin Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Bekir Sıtkı Keçeci okudu. Keçeci şunları söyledi:

"F tipi, S Tipi ve Yüksek Güvenlikli hapishanelerin uygulamaya konulması akabinde uzmanlar ve hak savunucuları tarafından siyasi iktidarlara yapılan uyarıların haklılığı ortaya çıkmış, bu hapishanelerde tutulan mahpusların başta yaşam hakkı olmak üzere sağlık, aile ve özel hayata saygı, avukatı ile görüşme ve haberleşme hakları sürekli bir şekilde ihlal edilerek, infaz yasasına aykırı uygulamalar meydana gelmiştir.

Uzun bir süredir Türkiye kamuoyunda yer edinen hasta mahpusların tedavi hakkına erişememesi ve hapishanede kalabilecek durumda bulunmayan ağır hasta mahpusların tahliye edilmemesi sorunu da tıpkı hapishanelerde yaşanan diğer tüm ihlallerde olduğu gibi siyasi erkin meseleye insan hakları perspektifinden uzak bir şekilde oluşturduğu güvenlikçi politikalarla bakmasından kaynaklanmaktadır. Yakın zaman önce Adalet Bakanlığı’nın ‘hasta tutuklu’ düzenlemesine rağmen ağır hasta ve yaşlı mahpuslar hapishanelerde tutulmaya devam edilmektedir. Türkiye hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerin giderilmesi için güvenlikçi politikalardan vazgeçilerek, insan haklarını ve evrensel kuralları merkezine alan bir anlayışa geçilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor, tüm yetkilileri barışın, adaletin ve onurlu yaşamın tesisine çağırıyoruz."