İHD: Engelleri kaldırın!

İHD İstanbul Şubesi 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü vesilesiyle “Engel varsa engelli vardır! Engelleri kaldırın!” başlığıyla yazılı bir açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Aralık 2021
  • 21:45

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü vesilesiyle açıklama yaptı ve “Engel varsa engelli vardır!  Engelleri kaldırın!” dedi.

Açıklamada gün hakkında şu bilgi verildi:

“1992 yılında 3 Aralık’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Uluslararası Engelliler Günü ilan edilmesinin üzerinden geçen 29 yılda bu alana dair farkındalık artmış, sakat, özürlü, engelli derken bugün Dünya Sağlık Örgütü tarafından “duyu yitimi”” tanımına geçilmiş, ancak ayrımcı, ötekileştiren, önyargılı yaklaşımlar önlenemediği gibi meselenin özellikle toplumsal ve sınıfsal boyutu göz ardı edilmiştir. Uluslararası sözleşmeler yanında ulusal mevzuatta da düzenlenmiş bulunan ve engelli bireylerin sosyal ve ekonomik hayata katılmasının, temel hakları kullanabilmesinin ön şartı olarak görülen “erişilebilirlik” devlete getireceği mali yük gerekçe gösterilerek sağlanmamış, eşit bireyler olarak hayata katılmalarının önündeki engeller halen kaldırılmamıştır. Bu engellerle mücadele etmenin de engele takılanlara bırakıldığı bugün bir kez daha; toplumsal güçlere ve devlete, görev ve sorumluluklarını hatırlatıyor, 'ENGELLERİ KALDIRIN!' diyoruz.”    

6 milyon dolayındaki mülteci içindeki engelli nüfus haricinde 10 milyon civarında fiziksel, zihinsel ve fizyolojik duyu yitimli /engellinin yaşadığı Türkiye’de engellilere yaklaşım üzerine şu ifadeler kullanıldı:

“Kamu otoriteleri bunu açık etmese de, geçen yıl da dikkat çektiğimiz üzere basit birkaç sayısal veri, devletin engellilere yönelik sorumluluklarına olumsuz yaklaşımını gözler önüne sermektedir; İETT otobüslerinin % 59 unda, kamu binalarının % 51’ inde tekerlekli sandalye rampası yok, % 75 in de engelli kullanımına uygun tuvalet dahi yok. Sokaklarda, çocuk parklarında, okullarda, hastanelerde de durum bundan farklı değil. Bu belirlemeler özellikle tekerlekli sandalye örneği üzerinden yapılsa da diğer engelli grupların da benzer engellere maruz kaldıkları bilinmektedir.”                                                                                                                   

Dünyada artık sakat ve özürlü yerine engelli ifadesinin kullanıldığı ama bunun ifadenin için doldurulmadığı belirtilen açıklama şöyle sonlandırıldı:

“Meseleye toplumsal ve ekonomik boyutunu göz ardı etmeden hak temelli yaklaşmak, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nden başlayarak, tüm uluslararası sözleşme ve belgelerde düzenlenen hakların, engelli bireyler tarafından da kullanılmasını sağlamak devletlerin sorumluluğu olduğu gibi, devletleri bu sorumluluklarını yerine getirmeye zorlayacak güçte bir toplumsal mücadeleyi örgütlemek de hepimizin görevi.”