Hukuksuz seçimde oy verme işlemleri tamamlandı

Hukuksuzca yinelenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri için oy verme işlemleri 17.00 itibarıyla sona erdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Haziran 2019
  • 12:55

AKP-MHP koalisyonunun kaybetmesi üzerine düzen hukuku ayaklar altına alınarak yinelenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri için oy verme işlemleri tamamlandı. Hukuksuz seçimlerin oy verme işleminden de usulsüzlükler yansırken, pek çok durumun tutanak altına alındığı belirtildi.

Sabah 08.00’de başlayan oy verme işlemlerinde fotoğrafsız kimlikle oy kullanma, açık oy kullanma, telefonla oy kullanma, yanlış mühürlü zarfların kullanılması gibi usulsüzlükler tespit edildi. Ayrıca AKP’li sandık görevlilerinin, diğer görevlilere müdahale ve engelleme girişimlerinin olduğu öğrenildi. İlerleyen saatlerde YSK, yanlış, eksik ya da fazla mühürlü zarflardaki oyların geçerli sayılmasına karar verdi.

İhlaller nedeniyle 124 kişi hakkında işlem yapıldı

Oy verme işlemlerinde seçim kanunu ihlallerinden 124 kişi hakkında adli ve idari işlem yapıldığı açıklandı. 43 kişi hakkında oy pusulası fotoğrafı çektikleri gerekçesiyle işlem yapılırken, tartışma ve münakaşa çıkardıkları gerekçesiyle 22 kişiye işlem yapıldı. Ayrıca 14 kişiye “telefonla kabine girmek” gerekçesiyle işlem yapıldı. Bunların dışında, 9 kişi “beraber oy kullanmak”, 3 kişi “başkasının yerine oy kullanmak”, 4 kişi “silah kanununa muhalefet”, 4 kişi “tehdit ve hakaret”,  5 kişi “oy teşhiri yapmak ve siyasi içerikli kıyafetler giymek”, 7 kişi ise “alkol kullanmak”, “sandık başlarında slogan atmak” gibi “genel muhalefet” gerekçeleriyle işleme tabi tutuldu. Hakkında adli işlem başlatılanların gözaltında tutulduğu kaydedildi.

Seçim İzleme Platformu’nun sandıklardan aktardığı bilgiler şu şekilde:

- Sancaktepe Birikim Koleji'nde 1208 No'lu sandıkta, fotoğraf çektiği tespit edilen bir seçmen hakkında tutanak tutulmadı. Sandık başkanı, olayın kendisi dikkate alınmadan oldubittiye getirildiğini söyledi.

- Avcılar Atatürk Ortaokulu'nda listede ismi bulunmamasına rağmen oy kullanan yurttaşın oyu tutanak tutularak geçersiz sayıldı.

- Üsküdar’da bulunan Şeyh Şamil Lisesi’nde 3370 Nolu sandıkta, fotoğrafsız kimlikli bir kişi oy kullandı, itiraza karşın oy iptal edilmedi.

- Beykoz Mehmet Emin Pulatkonak İlkokulu’nda 1526 numaralı sandıktaki 50 zarfta ve Üsküdar’da bazı sandıklarda, zarflarda “Milletvekili Genel Seçimleri” mührü bulunduğu tespit edildi ve tutanak tutulduğu belirtildi. Bununla birlikte, Üsküdar ve Beykoz İlçe Seçim Kurulları söz konusu zarfların geçerli olduğuna ilişkin karar aldı.

- İstanbul’da bir sandıkta çuval numarası ile çuvalın içindeki belgelerin farklı numaralara sahip olduğu görüldü.

- Kağıthane Atatürk İlkokulu’nda bir kişi telefonla oy kullanmaya çalışırken, bununla ilgili işlem yapan sandık kurulu üyelerine engel olmaya çalıştı.

- Pek çok okulda engellilerin oy kullanmasına uygun koşulların sağlanmadığı görülürken, bu nedenle açık oy verme gibi durumlarla karşılaşıldığı bildirildi.

- Sultangazi - Gazi Mahallesi Aslangazi İlköğretim Okulu’nda engelli babası yerine kabine girerek oy kullanan kişi tutanak tutulup gözaltına alındı.

- Esenyurt'ta bir sandıkta, sandık kurul başkanına AKP müşahitleri tarafından “AKP aleyhine hata yapıldığını” gösteren bir belge imzalatmaya çalışıldı.

- Kınalıada 1016 numaralı sandıkta, AKP’li sandık görevlisi tarafından müşahit kartını ibraz eden müşahitin görev yapması engellendi.

- Ambarlı İnönü İlköğretim Okulu’nda sehven oy kullanımı gerçekleşmiş konuyla ilgili tutanak tutulmuştur.

- Ötekilerin Postası’nın aktardığına göre, İstanbul Maltepe İmdat Vakfı Dumlupınar Ortaokulu’nda okul sorumlusu, kadınlar tuvaletinde yırtılmış bir şekilde oy pusulaları ve zarflar bulunduğunu bildirdi.

- Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’nde kimlik fotokopisi ile oy kullanıldı.

- Sultangazi Hüseyin Ersu İlkokulu'nda Avukat Murat Can Anadol'un darp edildi ve şu an tarafların ifade veriyor.

- Fatih’teki bir okulda, okuma yazma bilmeyen seçmenin yakını kabine girmek istedi, ardından onun oyunu kontrol etti. Sandık kurulunun müdahalesi üzerine, usulsüzlük yapan kişi ve beraberindeki grup ile kurul arasında arbede yaşandı.

- Maltepe Gülensu İlkokulu'nda bir sandık kurulu üyesi, seçmene oyunu açık olarak kullandırdı ve kendisine tercihi hakkında baskı yaptı. Sandık kurulu üyesi hakkında tutanak tutuldu.

- İstanbul Güngoren'de 2141 numaralı sandıkta, listede "oy kullanamaz" yazan birinin oyunu kullanması üzerine avukatlar müdahale etti.

- Sultangazi’deki Fevzi Kutlu Kalkancı İlkokulu’nda bir kişinin oy kullanması, Ankara Barosu’ndan bir avukatın bu kişi adına daha önce imza atıldığını fark etmesi üzerine engellendi.

***

Oy verme işlemleri için, toplam 10 milyon 560 bin 963 seçmenin bulunduğu kentte 31 bin 124 sandık kuruldu.

Asker, hükümlü ve kısıtlı olan 68 bin 17 kişinin oy kullanamayacağı açıklanırken, 3 bin 748 hasta seçmen de 156 seyyar sandıkta oy kullanabilecek.

Hapishanelerde kurulan 62 sandıkta, tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü 9 bin 320 seçmen oy kullanabilecek.

Öte yandan kolluk güçlerinin de yalnızca kayıtlı olduğu sandıkta oy kullanabileceği, 142 belgesiyle oy kullanamayacağı kararı alınmıştı.