Dünya basınında İBB seçim sonuçları: Erdoğan için sersemletici darbe

Dünya basını İstanbul’daki yerel seçimlerin sonucuna ilişkin haber ve değerlendirmede alınan yenilginin Erdoğan AKP’si için sersemletici bir darbe olduğunu yazdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Haziran 2019
  • 09:09

Dünya basını İstanbul seçimlerini Erdoğan için hezimet olarak yorumlarken alınan bu darbenin AKP için sersemletici etkisi olacağını yazdı.

BBC, “Sonuçlar, geçmişte ‘İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır’ diyen Erdoğan için önemli bir gerileme” ifadelerini kullandı. BBC, AKP içindeki çatlakların görünür hale geldiği görüşünü savunarak, “Yorumcular, çatlakların bu kayıptan sonra büyüyebileceğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

‘Erdoğan için dramatik sonuçları olacak’

İngiliz gazetesi The Guardian, “AKP’nin İstanbul’u CHP’den Ekrem İmamoğlu’na kaybetmesi cumhurbaşkanı için bir utanç” derken, seçimlerin “Erdoğan’ın ülke üzerindeki kontrolü açısından dramatik sonuçları olacak” ifadelerini kullandı. The Guardian’ın haberinde, “Erdoğan’ın bir müttefiki olan Binali Yıldırım’ın yenilgiyi hızla kabul etmesi, AKP’yi sonuçların yavaş yavaş canlı açıklanmasının utancından kurtardı. Fakat, bu sonuçlar şimdi iktidar koalisyonu içinde yoğunlaşacak iktidar mücadelelerine yol açacak” yorumu dikkat çekti.

 ‘Sersemletici bir darbe’

Amerikan haber kuruluşu Bloomberg’ün haberinde, “İstanbul rakip adayı seçerken, Erdoğan sersemletici bir darbe aldı” başlığı kullanıldı. Bloomberg, İmamoğlu’nun açık ara farkla kazanmasının, ‘ülkenin demokratik temellerinin ufalanması ve sendeleyen ekonomi konusunda seçmenler tarafından duyulan endişeyi gösterdiğini’ yazdı.

Katar televizyonu El Cezire’nin internet sitesindeki haberde, “İstanbul seçimleri herhangi bir yerel seçimden çok daha büyük bir şey haline gelmişti çünkü seçimlerin tekrarı, ülkenin demokrasisi hakkında soru işaretlerine yol açıyor ve AK Parti’nin son 20 yılda iktidardaki kontrolünü tehdit ediyordu” denildi.

‘25 yıllık hakimiyet bitti’

Amerikan gazetesi New York Times’ın haberinde, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, siyasi kariyerinin en büyük yenilgisini aldı” denildi. Haberde, “Seçim sonuçları, ülkenin en büyük kentinin kontrolünü Erdoğan’ın elinden alarak, partisinin kentteki 25 yıllık hâkimiyetine son veriyor. Muhalifler, böyle bir kaybın, cumhurbaşkanının yenilmezlik algısında bir çatlak yarattığını ve ülkedeki 16 yıllık yönetimi için sonun başlangıcı olabileceğini söylüyor” ifadeleri kullanıldı.

New York Times yenilginin, gelecek hafta ABD Başkanı Donald Trump ile görüşeceği G20 Zirvesi öncesi Erdoğan'ın konumunu ABD ve diğer ülkelerle ilişkilerin gergin olduğu bir ortamda zayıflattığını savundu.

Gazete, Erdoğan'ın seçim sonuçlarını kabul ettiği Twitter mesajlarında da, gündemi seçimin ötesine taşımaya çalıştığını, katılacağı uluslararası toplantılara dikkat çektiğine işaret etti.

New York Times Erdoğan için, "Kenti büyük altyapı projeleriyle ve büyük bir cami, gökdelenler ve büyüyen banliyölerin de aralarında bulunduğu, imzasını taşıyan büyük inşaatlarla dönüştürdüğünü" ifade etti.

NYT: işsizlik ve enflasyon seçmeni öfkelendirdi

New York Times, işsizliğin ve enflasyonun da Türk seçmenleri öfkelendirdiğini ve Erdoğan'ın aralarında başkent Ankara'nın da bulunduğu büyük kentleri kaybetmesine yol açtığını aktardı.

İmamoğlu'nun zafer konuşmasını ve 31 Mart'tan sonraki süreci özetleyen gazete, uzmanların yenilginin Erdoğan'ın imajı ve prestijine bir darbe olmasının yanı sıra, pratik sonuçları da olacağını söylediği kaydediliyor.

Gazete şöyle devam ediyor: "İmamoğlu, savaşçı ruhuyla tanınan Karadeniz bölgesinden gelmesi ve cana yakın, enerjik tavrıyla Erdoğan'ın gençliğiyle kıyaslanıyordu. Hükümet partisinden duyulan bıkkınlık, yolsuzluk ve kayırmacılık şikayetlerini dikkate alan İmamoğlu temiz ve herkesi kucaklayan bir yönetim vaadiyle seçmenleri kazandı."

WSJ: Erdoğan için can acıtıcı bir yenilgi

ABD’nin önde gelen bir diğer gazetesi Wall Street Journal ise, İmamoğlu'nun seçim galibiyetini duyuran haberinde, bu sonucun "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mega kentteki çeyrek asırlık hakimiyetine son verdiğini ve uzun süredir siyaset sahnesine hakim olan iktidar partisindeki sorunları gözler önüne serdiğini" yazdı.

Gazete, Mart'taki seçimlerde Ankara'nın kaybedilmesine eklenen sonuçların, tekrarlanan seçimler öncesi AKP adayı için sayısız miting düzenleyen Erdoğan için "can acıtıcı bir yenilgi olduğunu" ifade etti. Wall Street Journal, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı süresinin 2023'te sona ereceğini haberinde belirtti.

Ancak gazete, İstanbul'daki yenilginin, Türkiye'nin ekonomik sıkıntılar çektiği geçen yılın ortalarından bu yana AKP'ye verilen halk desteğinin nasıl istikrarlı bir biçimde azaldığına dikkat çektiğini" kaleme alarak şöyle devam etti:

‘İmamoğlu yolsuzluğa son verecek’

"İktidar partisine verilen destekteki azalma Üsküdar'da elle tutulur gibiydi. Burası, İstanbul'un Asya yakasında, Erdoğan'ın evinin bulunduğu, eskiden bu yana AKP'nin kalesi bir semt. Mehmet Yılmaz, cumartesi günü AKP'yi İstanbul'u modernleştirdiği için övdü ve Mart'taki yerel seçimlere dek destek verdiğini söyledi. Ancak 73 yaşındaki emekli, sosyal demokrat siyasetçinin yaygın yolsuzluğa son vereceği umuduyla, oyunu İmamoğlu'na vereceğini söylüyor. 'Yollar, köprüler yaptılar ama inşaat ihalelerini arkadaşlarına verdiler. Çok fazla israf var' diyor."

‘İBB, Erdoğan için de bir sıçrama tahtası olmuştu’

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre WSJ ayrıca, sonuçların Ekrem İmamoğlu'nu az tanınan muhalif bir siyasetçiden, Türkiye'nin en güçlü ve itibarlı, seçimle gelinen makamına taşıdığını ve 1994-1998 yıllarında İstanbul Belediye Başkanlığı yapan Erdoğan'ın da bu makamı bir sıçrama tahtası olarak kullandığını hatırlattı.

Kaynaklar: Gazete Duvar, Artı Gerçek