Hendek katliamı davasının 2. duruşması başladı

Sakarya Hendek'teki havai fişek fabrikasında yaşanan iş cinayetine dair açılan davanın ikinci duruşması görülmeye başladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Mart 2021
  • 21:45

Sakarya Hendek’te bulunan Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında gerçekleşen patlama nedeniyle 7 işçi yaşamını yitirmiş, 128 işçi de yaralanmıştı. İş cinayeti üzerine 5’i tutuklu 7 kişi hakkında dava açıldı. Davanın 2. duruşmasına başlandığı Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde 7 sanık hakkında 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Duruşma öncesi açıklama

Hendek'teki fabrika patlamasında yakınını kaybeden Hatun Tepeçınar, duruşma öncesi yaptığı açıklamada, heyet üyelerinden sürüncemeye kalmadan davada adaletin sağlanması yönünde talebini dile getirdi.

Duruşma öncesi eylemde konuşan Avukat Can Atalay ise "Bu memlekette insanların hayatı hiçe sayılmasın diye buradayız. Ekmeklerini kazanmaya çalışırken insan hayatları önemsiz görülmesin diye buradayız. Türkiye işçi sınıfının hayatı önemsiz görülmesin diye. Bu ülke feraha çıkacaksa ancak emeği ile geçinen yurttaşların hakları hukukları sayılırsa mümkün olur diyerek buradayız" dedi.

Ailelere destek için gelen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, eylemde yaptığı konuşmada fabrikanın daha önce 6 kere patladığını hatırlatarak “Ancak farklı isimler altında üretime yine devam etmişti. Üretim zorlamasıyla, özellikle pandemi koşullarında daha fazla üretim yapılsın diye oradaki insanların canlarının hiçe sayıldığını gözlemlemiştik" ifadelerini kullandı.

Patron iş cinayetine sabotaj dedi

Tutuklu patron Yaşar Coşkun duruşmadaki ifadesinde öncesinde 6 kere patlama yaşanan fabrikada iş cinayeti yaşanmadığını iddia etti. Fabrikanın bakanlığın tüzüğüne uygun olduğunu söyleyerek sadece kendisinin değil, AKP iktidarının da birinci dereceden sorumlu olduğunu itiraf etmiş oldu. Patron Yaşar Coşkun patlama için pişkince “Ben ilk günden beri bu olayın sabotaj olduğunu söylüyorum” dedi.

Fabrikanın diğer patronu Ali Rıza Coşkun ise Yaşar Coşkun gibi uçuk iddialar ortaya atmadan ‘bu işin fıtratında bu var’ demeye getiren bir savunma yaptı.

Diğer tutuklu sanıklar Hasan Ali Velioğlu ve Asiye Angın ise savunmalarında patlamayla hiçbir ilgi ve sorumluluklarının olmadığı yönünde ifade verdiler.