Hekimlere polis engeli

İstanbul Tabip Odası’nın Medipol Hastanesi önünde yapmak istediği eylem polis tarafından engellendi. Hekimler beyaz önlüklerini atarak protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Aralık 2022
  • 17:30

İstanbul Tabip Odası’nın “Mesleki bağımsızlığımızı ve serbest meslek hakkımızı savunuyoruz” şiarıyla Medipol Mega Bağcılar Hastanesi önünde gerçekleştirmek istediği eylem polis tarafından engellendi.

Öncelikle hekimlerin bulunduğu minibüs hastane yolunda durdurularak heyet alıkonuldu. Burada açıklama yapan Prof. Dr. Pınar Saip, serbest meslek çalışma hakkının hekimler için önemli bir hak olduğunu vurgulayarak bu hakkın gasp edilmek istendiğini belirtti. Hak gaspının önünü açan yasa ile tüm hekimlerin zincir hastanelere mecbur bırakıldığına dikkat çeken Saip “Her kesimden hekim bu yönetmeliğin geri çekilmesini istiyoruz” dedi. Saip son olarak fiili olarak gözaltında tutulduklarını, polislerin hastane patronlarının yanında yer aldığını ifade etti.

Engelleme girişimine rağmen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sahibi olduğu Medipol Hastanesi önünde hekimler toplandı. Açıklama yapılması polis tarafından engellenen hekimler beyaz önlüklerini hastane önüne atarak protesto eylemlerini gerçekleştirdi. Ardından basın toplantısını gerçekleştirmek için  Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul Tabip Odası'na geçildi.

İTO: Serbest meslek hakkımızı savunuyoruz!

İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında 06 Ekim 2022 tarihinde yayımlanan yönetmelik gereği hekimlerin, 07 Ocak 2023 tarihinden itibaren özel sağlık kuruluşları ile sözleşme imzalamadıkları takdirde hastalarını bu kuruluşlarda tedavi edemeyecekleri belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Sağlık Bakanlığı, bu düzenlemesi ile tekelci sağlık sermayesinin zincir hastane patronları ile şehir hastanelerinin müteahhit patronlarının çıkarları için hekimler ile hastalar arasındaki bu kadim ilişkiye müdahale etmektedir. Getirilen bu düzenleme ile ancak küçük bir azınlık sözleşme yapabilecek; muayenehanesi olan hekimlerin büyük çoğunluğu ise özel hastaneler ile sözleşme imzalayamayacaktır. Hastalar zorunlu olarak özel hastane patronlarının seçtiği ve dayatılan koşulları zorunlu olarak kabul eden hekimlere tedavi olmak zorunda kalacaklardır. Bu durum hastanın en temel hakkı olan hekimini seçme hakkına doğrudan saldırıdır. Bu saldırıyı gerçekleştiren Sağlık Bakanlığı’nın esas görevi ise sağlık sermayesinin çıkarlarını kollamak değil, hasta haklarını korumaktır.”

Düzenlemenin kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada yönetmelik 06 Ekim 2022 yönetmelik değişikliklerinin geri çekilmesi talep edildi.