HDP Derik'te açıklama yaptı: "21 canın katili Cengiz Holding'tir"

HDP heyeti Derik'te yaptığı inceleme sonrasında HDP Sözcüsü Ebru Günay, "21 canının katli, sırtını iktidara dayamış Cengiz Holding'in elindedir" dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ağustos 2022
  • 19:45

HDP heyeti Derik’te meydana gelen kaza sonrası basın açıklaması yaptı.

Mardin Derik’te dün Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikası’ndan yük taşıyan bir TIR’ın freninin patlaması sonucu meydana gelen kazada 20 kişi hayatını kaybetti. Kazanın ardından HDP heyeti Derik’e giderek incelemelerde bulundu.

HDP Sözcüsü Ebru Günay incelemelerden sonra Cengiz Holding’in ölüm saçtığını vurguladı ve şunları söyledi:

“Katliamın asıl sebebi, aylardır bitmeyen yol yapım çalışması. Düşünün bir ana cadde, İpek Yolu’nun ana caddesi TIR’ların vızır vızır geçtiği tek şerit üzerinden çift yönlü götürülüyor. Bugün hepimiz olay yerinden geçerken gördük, iki kaza gerçekleştiriliyor ama yol kapatılmıyor. Bugün sabahtan beri yol açılmış kazanın olduğu şerit trafiğe kapatılmış, yani dün zamanında tedbir alınsaydı, zamanında yol trafiğe kapatılsaydı, bu katliam gerçekleşmeyecekti. İki kaza arasında 20 dakikalık bir zaman dilimi var. Zamanında tedbir alınsaydı, ikinci katliam gerçekleşmeyecekti. Zamanında TIR’lar kontrol edilmiş olsaydı, yük tonajları kontrol edilseydi, bunlar gerçekleşmeyecekti. Öyle benim taşeron firmalarımdır, benim müşterilerimin sorumluluğudur diyerek, Cengiz Holding bu sorumluluktan kurtulamaz.”

GBT yaparak cenazeleri beklettiler

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek şunları söyledi:

“Evet buradaki insanların, Deriklilerin, Kürtlerin yaşamının bir değeri var mı diye bir kez daha sorduk kendimize. Daha az değerli, daha az korunuyor. Çünkü biz Diyarbakır’dan geldik, üç yoldan sonra yolumuz kesildi. Kolluk gücü tarafından yolumuz kesildi ve konuştuk, bakın biz taziyeye yetişeceğiz, heyetle beraber gidiyoruz, mezarlığa yetişmemiz lazım. ‘Biz herkese GBT yapmak zorundayız’ dediler. Bunu ikna edemedik, tek tek araçların içindekilerin GBT’si yapıldı. O da kalmadı, ilerledik, cenaze aracı geldi arkamızdan, şuan kime ait olduğunu bilmiyorum ama kazada yaşamını yitirenlerden bir vatandaşımızın cenazesiydi, şunu gördük. Şu resmi bütün Türkiye’nin ve dünyanın görmesini istiyorum. Cenaze aracı, ilerde bekledi, arkasındaki aile bireylerinin yetişmesi için, neden çünkü aile bireylerinin GBT’si yapılıyor. Kendi cenazesini defnetmeye giden ailenin GBT’si yapılarak, cenaze o sıcakta aracın içinde, ambulansın içinde bekletiliyor. İşte biz polis devleti derken, biz güvenlik devleti derken, özgürlük yok derken, bu çıplak manzaraların herkes tarafından bilinmesi ve görünmesini istiyoruz.”

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz şunları söyledi:

“Dün Derik’te bir katliam yaşandı. Meydana gelen iki kaza sonucunda değerli insanlarımız, yurttaşlarımız katledildi. Bugün heyetimizle birlikte buradayız. Sevgili Ebru Günay ve Meral Danış Beştaş kazadaki ihmalleri anlattı, yaşananları özetledi. Kürdistan’da bu kazaların nasıl sıradan bir hal aldığını anlattılar. Rant için Kürdistan’ın doğasını talan edenler, halkı korumuyorlar. Aslında bu nedenle Kürdistan’da doğa talanı var. Bu Kürt düşmanlığından, Kürt’ün doğasına düşmanlığın bir sonucudur. Biz DBP olarak, halkımızın acısını paylaşmak için buradayız. Bu hepimizin ortak acısı. Antep’te yaşanan kazada yaşamını yitirenler de bizim acımız, ailelerine başsağlığı diliyoruz. Bu kazalardaki ihmaller zinciri ortaya çıkarılana kadar, asıl sorumlular açığa çıkana kadar takipçisi olacağız.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı