HDP Antep il kongresi gerçekleştirildi

HDP Antep İl Örgütü 4'üncü Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Mart 2022
  • 17:15

HDP Antep İl Örgütü "Dem dema HDP'ê ye” (Şimdi HDP zamanı) şiarıyla 4'üncü Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi.

Kongrede konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Ukrayna-Rusya arasındaki savaşa değindi. Öztürk, “Bu savaş ben daha güçlü olayım savaşıdır. Rusya ve NATO arasında güç savaşıdır" dedi. AKP-MHP'nin ülkeye 7 yıldır savaş ortamını sürdürdüğünü Öztürk, şöyle devam etti:

"Şimdi de barış güvercini oluyorlar. Ukrayna ile Rusya arasında barış olsun istiyorlar. Efrîn, Girê Spî’yi kuşat, sonra da bunları söyle. Semra Güzel'in vekilliğini düşürün, sonra da barış diyeceksiniz. Kimse bunlara inanmaz. Bu şekilde bu zihniyet ile devam ederseniz. Söylem ve pratiğinize halk gereken cevabı verecektir."

“Barış tüm insanlığın acil ihtiyacı”

Öztürk konuşmasında çözüm için İmralı’yı adres gösterdi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, barışın tüm insanlığın en acil ihtiyacı olduğunu vurguladı ve şunları dedi:

“Bugün bakıyoruz özellikle Ukrayna'da bir güç savaşı var. Gittikçe de büyüyen, insanların ölümüne, topraklarından göç etmek zorunda olan bir savaştan bahsediyoruz. Her gün insanların yaşamını yitirdiği, gencecik insanların toprağın altına girdiği Ukrayna halkının yaşadığı acıyı ve zulmü en iyi anlayan bizleriz. Bu savaş halkların tercihi olan bir savaş asla değildir. Savaşın kaybedeni her zaman mazlum halklar olmuştur. Dolayısıyla arkadaşlarım insanlığın başına bela olan bu savaş siyasetinin karşısında halklar olarak barış siyasetini en fazla dillendirmek için en iyi zemin, en iyi süreç bu süreçtir. Savaşları görüyoruz, barışın ne kadar acil ne kadar elzem olduğunu hep beraber anlıyoruz. Savaş karşıtı milyonlarca insan olduğunu biliyoruz. Savaş karşıtı büyük bir koalisyona bugün Türkiye'de ihtiyaç olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Bunu başarabilirsek savaş politikalarını uygulayanlar değil, barışı umut edenler kazanır, biz kazanırız, halklar kazanır. Barışarak kazanacağımıza, büyüyeceğimize, güçleneceğimize yürekten inanıyoruz. HDP bunun için var, bunun için mücadele ediyor. Suriye'de, Ukrayna'da Türkiye'de de dünyada da barış diyoruz. Barış dışında hiçbir seçenek yoktur. Dünyanın neresinde olursa olsun yaşanan bir savaş tüm insanlığın ortak sorunudur. HDP olarak bir kez daha diyoruz ki bütün sorunların çözümü diyalogdur, müzakeredir.”

 AKP’nin AİHM kararlarını tanınmadığını belirten Buldan, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak ile ilgili verilen kararları hatırlattı. Buldan şunları dedi:

“AİHM kararlarını da tanımayan ve bizi neden AB'ye almıyorsunuz derseniz size en iyi cevabı biz biliyoruz. AİHM kararı orta yerde dururken biz sizin mahkemelerinizi tanımıyoruz derseniz AB'ye girmek için yaptığınız çabalar beyhude kalır. Ama AKP yüzünden, AKP huzursuzlukları yüzünden AB kapılarının Türkiye'ye kapalı olduğunu biliyoruz. Bu kapıları da çözüm süreçleriyle, adaletin, hukukun ülkeye gelmesi ile açılacağına inanıyoruz. Bunun da başaranı bizler olacağız. Bunu herkes böyle bilsin” 

 Konuşmaların ardından tek liste ile gidilen seçimde HDP Antep İl Eşbaşkanlığına Ayten Kaya ve Avni Bilici seçildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı