"Barış Mitingleri" kararı

HDP'nin çağrısıyla yapılan "3'üncü yol arayışı" kapsamında ikinci toplantı doğrultusunda Nisan'da Barış Mitingi'nin düzenleneceği duyuruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mart 2022
  • 09:43

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “3’üncü yol arayışı” kapsamında bir araya gelen bileşenler Nisan ayında Barış Mitingleri gerçekleştireceklerini duyurdu.

7 parti 26 Şubat’ta ikinci toplantısını yaptı. Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Halkevleri temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda “Ortak koordinasyon” kurma kararının yanı sıra Barış Mitingleri kararı alındığı ifade edildi.

Toplantılara katılan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz Mezopotamya Ajansı’ndan Kadir Güney’le yaptığı söyleşi de şunları ifade etti:

“Birinci toplantıda bir mücadele ihtiyacı vurgusu yapıldı. Yani her şeyin seçim, sandık bazlı tartışıldığı bir süreçte halkların iradesine dayanan bir mücadele anlayışını ortaya koymanın öncelik olduğu vurgulandı. İkinci toplantıda ise koordinasyon kuruldu. Bu çok önemliydi. Sadece böyle bir seçeneğin ihtiyacına vurgu yapmak değil, onun mekanizmasını oluşturmak da çok pratik bir adımdır. Bir eşiğin geçilmesidir. Halkın ekonomik sorunlarını, savaşı, pandemi koşullarında halkın sağlık sorunlarını önceleyen bir mücadele takvimi çıkarıldı. Koordinasyon kurulu bunun üzerinde çalışıyor.” 

Millet İttifakı’nın açıkladığı mutabakat metnine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan ve son iki ayda yüzlerce fabrikada eylemlerin yapıldığına dikkat çeken Akdeniz, bunun güçlü bir emekçi dalgasının geldiğini gösterdiğini söyledi. Emperyalist savaş ile gündemin değiştiğini belirten Akdeniz şunları vurguladı:

“Burjuva medya bu savaşı Türkiye’deki ekonomik demokratik sorunları kapatmak için kapatıyor. Ekranlarda sürekli savaş analizleri var. Barışın nasıl olacağı konuşulmuyor. Savaş ile bizim yaşadığımız sorunlar arasında doğrudan bir bağ var. Bunun için bir çalışma yaptık bir basın metni yayımlandı. Bunun içeriği önemliydi. Somut olarak 7’li koordinasyonda da konuşulan bir büyük Barış Mitingi olacak. Bu partiler öncülük edecek. Nisan ayında İstanbul’da yapılacak. Diğer kentlerde de düşünülüyor”

Akdeniz, 2022 yılında 8 Mart, 21 Mart ve 1 Mayıs tarihlerinin tarihsel bir önem taşıdığını vurgulayarak, Newroz’da kitlesel bir şekilde alanlarda olacaklarını ifade etti.