Hatice yoldaş mezarı başında anıldı

Ölüm orucu şehidi Hatice Yürekli ölümsüzlüğünün 20. yılında mezarı başında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Nisan 2021
  • 22:50
Foto: Arşiv

Foto: Arşiv

F tipi cezaevlerine karşı cezaevlerinde başlayan açlık grevi ve ölüm orucu direnişinde ölümsüzleşen TKİP kurucu üyesi Hatice Yürekli, yoldaşları tarafından mezarı başında anıldı.

Mezara çiçekler bırakıldıktan sonra Hatice yoldaş şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından kısa bir konuşma yapıldı.

Hatice yoldaşın devrimci kimliğine değinilerek “Bu dönemin ihtiyacı yoldaşlarımızın bıraktığı bayrağı daha ileri taşımak” vurgusu yapıldı.

Ardından bir yoldaşımızın yazdığı şiir ve yazının okunmasıyla anma son buldu.

***

Dostumuzun yazdığı yazı ve şiir şöyle:

Soluk soluğa 11 yıl

 

‘89 yılında Sovyetler Birliği’nin çöküşünün, ülkede olduğu kadar dünyada da işçi ve komünist partilerindeki artçı sarsıntıları devam ediyordu. Tartışmalarla birlikte yeni arayışlar ve yol ayrımları birbirini izliyor, beraberinde devrimci hareketi tutum almaya sürüklüyordu.

Böylesi bir dönmede komünist harekete katılan Hatice Yürekli, İzmir’de yapılan bir operasyonla Buca Hapishanesi’nde tutsak kaldı. Çıktıktan sonra bir buçuk yıl İzmir’de faaliyet içinde kaldı. Durumundan kaynaklı İstanbul’a giderek faaliyet içinde yer aldı. Bir operasyon sonucu mahpuslukla karşılaştı. Tahliye olduktan sonra Ankara’da devrimci faaliyetine devam etti. Partinin kuruluş aşamasında yine bir operasyonla hapishaneye yolu düştü. Her gözaltına alındığında başı dik alnı açık olarak çıkmıştır. 2000 ölüm oruçlarına 1. ekipte yer alarak 182. gününde sonsuzluğa uğurladığımız Hatice Yürekli’nin “Biz kendimiz için değil, hayatı köleleştirilmiş milyonlarca işçi ve emekçi için bu eylemi başlattık” sözü hafızalara kazınmıştır.

1968 Tokat doğumlu emekçi bir ailenin çocuğu olan yoldaş tekstil işçisiydi. Sınıfsal mücadelesini partili mücadeleyle birleştiren bir sınıf devrimcisidir. Partinin il komitelerinde yer almıştır. Kesintisiz örgütlü mücadelesiyle (1990-2020) soluk soluğa 11 yılını vermiştir. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

***

YELELİ SAÇLARIYLA GELDİ

 

Mahpustan yeni çıktı

Yeleli saçlarıyla geldi

Gözleri ışıl ışıl

Yürek saçandı ismi

Tanıştık açık grevinde

       Çay sohbetinde anlattı

       Ülkeden dışardan dünyadan

       Ve bizden konuştu

       Ne ajitasyon çekti, ne propaganda yaptı

Dönem sisli ve dumanlı

Yayılmıştı etrafa tasfiyecilik

Sallandık beşik gibi

Hiç çekinmeden anlattı

Koşanlar, göçenler, savrulanlar

       Yürek saçan geldi

       Baktı gözlerimizin içine

       Olgun sade diliyle

       Ne ajitasyon çekti ne propaganda yaptı

Sarstı ama incitmedi

Evhamlara kulak asmadı

Düşenleri geri çağırmadı

Daldı düşler sokağına

Yürüdü arkasına bakmadan

Kızıl Bayrak / İzmir