F tipi cezaevlerine karşı cezaevlerinde başlayan açlık grevi ve ölüm orucu direnişinde ölümsüzleşen TKİP kurucu üyesi Hatice Yürekli, yoldaşları tarafından mezarı başında anıldı.
Mezara çiçekler bırakıldıktan sonra Hatice yoldaş şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından kısa bir konuşma yapıldı.
Hatice yoldaşın devrimci kimliğine değinilerek “Bu dönemin ihtiyacı yoldaşlarımızın bıraktığı bayrağı daha ileri taşımak” vurgusu yapıldı.
Ardından bir yoldaşımızın yazdığı şiir ve yazının okunmasıyla anma son buldu.
***
Dostumuzun yazdığı yazı ve şiir şöyle:
Soluk soluğa 11 yıl
‘89 yılında Sovyetler Birliği’nin çöküşünün, ülkede olduğu kadar dünyada da işçi ve komünist partilerindeki artçı sarsıntıları devam ediyordu. Tartışmalarla birlikte yeni arayışlar ve yol ayrımları birbirini izliyor, beraberinde devrimci hareketi tutum almaya sürüklüyordu.
Böylesi bir dönmede komünist harekete katılan Hatice Yürekli, İzmir’de yapılan bir operasyonla Buca Hapishanesi’nde tutsak kaldı. Çıktıktan sonra bir buçuk yıl İzmir’de faaliyet içinde kaldı. Durumundan kaynaklı İstanbul’a giderek faaliyet içinde yer aldı. Bir operasyon sonucu mahpuslukla karşılaştı. Tahliye olduktan sonra Ankara’da devrimci faaliyetine devam etti. Partinin kuruluş aşamasında yine bir operasyonla hapishaneye yolu düştü. Her gözaltına alındığında başı dik alnı açık olarak çıkmıştır. 2000 ölüm oruçlarına 1. ekipte yer alarak 182. gününde sonsuzluğa uğurladığımız Hatice Yürekli’nin “Biz kendimiz için değil, hayatı köleleştirilmiş milyonlarca işçi ve emekçi için bu eylemi başlattık” sözü hafızalara kazınmıştır.
1968 Tokat doğumlu emekçi bir ailenin çocuğu olan yoldaş tekstil işçisiydi. Sınıfsal mücadelesini partili mücadeleyle birleştiren bir sınıf devrimcisidir. Partinin il komitelerinde yer almıştır. Kesintisiz örgütlü mücadelesiyle (1990-2020) soluk soluğa 11 yılını vermiştir. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.
***
YELELİ SAÇLARIYLA GELDİ
Mahpustan yeni çıktı
Yeleli saçlarıyla geldi
Gözleri ışıl ışıl
Yürek saçandı ismi
Tanıştık açık grevinde
Çay sohbetinde anlattı
Ülkeden dışardan dünyadan
Ve bizden konuştu
Ne ajitasyon çekti, ne propaganda yaptı
Dönem sisli ve dumanlı
Yayılmıştı etrafa tasfiyecilik
Sallandık beşik gibi
Hiç çekinmeden anlattı
Koşanlar, göçenler, savrulanlar
Yürek saçan geldi
Baktı gözlerimizin içine
Olgun sade diliyle
Ne ajitasyon çekti ne propaganda yaptı
Sarstı ama incitmedi
Evhamlara kulak asmadı
Düşenleri geri çağırmadı
Daldı düşler sokağına
Yürüdü arkasına bakmadan
Kızıl Bayrak / İzmir