Hasta ve engelli tutsağın tahliye talebine ret

Metris Hapishanesi'nde boynundan aşağısı felç olan Abdullah Turan’ın avukatı tarafından yapılan ceza ertelemesi talebi reddedildi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı kararında, Adli Tıp raporunu görmezden gelip polisin değerlendirmesini esas aldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Aralık 2020
  • 20:03

Metris R Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan ve boynundan aşağısı felç olan ağır hasta ve engelli tutsak Abdullah Turan için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan ceza infaz ertelemesi talebi reddedildi. Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından “cezaevinde kalamaz”  raporu verilmesine rağmen tahliye edilmeyen Turan’ın rahatsızlıkları zaman içerisinde giderek arttı. 

Turan, 24 Kasım gecesi fenalaşarak Başakşehir Şehir Hastanesi’ne kaldırılmış, muayene edildikten sonra ilaç verilerek tekrar hapishaneye gönderilmişti. Turan, aynı gece tekrardan fenalaşıp yeniden hastaneye kaldırıldı ancak aynı işlemler tekrardan yapıldıktan sonra hapishaneye geri getirilip, karantina koğuşuna konuldu. 

Yaşananlar üzerine Turan’ın avukatı, ceza ertelemesi talebiyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Savcılık başvuru üzerine hem Turan’ın bulunduğu hapishane hem de Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nden durum değerlendirmesi raporları istedi. 

Hapishane müdürlüğü tarafından yazılan raporda Turan’ın bugüne kadar hapishanede herhangi bir sorunun parçası olmadığını aktardı. 

Diyarbakır polisi felçli Turan'ı tehlikeli gördü

Ancak Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü boynundan aşağısı felçli Turan’ın tahliyesi halinde PKK’ye katılacağını iddia ederek “Abdullah Turan isimli şahsın toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturulacağı” ifadeleriyle ibretlik bir cevap yazdı.

ATK raporu değil, polisin iddiası esas alındı

Polisin raporunu esas alan savcı, Turan'ın tahliye talebini reddetti. Alınan kararda, şu ifadelere yer verildi:

“Cezasının ertelenip tekrardan serbest kalması durumunda PKK/KCK içerisinde faaliyetlerine devam edebileceği bu bağlamda Abdullah Turan isimli şahsın toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturacağı bildirildiğinden, Adli Tıp Kurulunun ilgili kararı ile her ne kadar adı geçen hakkında 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 16/6. maddesi kapsamında değerlendirildiği, hayatını yalnız idame ettiremeyeceği bildirilmiş ise de hükümlüğün cezasının ertelenmesinin toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturacağı tespit olunduğundan hükümlünün cezasının sağlık nedeni ile erteleme talebinin reddine karar verilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.” 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı