“Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!”

İHD İzmir Şubesi Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi’nde bulanan kadın hasta mahpusların serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Kasım 2020
  • 17:45

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi’nde bulunan hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Pandemi nedeniyle İHD binasında yapılan açıklamayı İHD yönetiminden Cemile Karakaya okudu.

Açıklamada 25 Kasım vesilesiyle “kadına yönelik şiddet konusu biz insan hakları savunucularının gündeminde olacaktır” denildi.  Açıklamanın devamında Karakaya, "Biliyoruz ki; her saat, her dakika, kadınlar yine şiddet görmeye devam edeceklerdir. Kadına yönelik şiddet devam ettikçe kadın mücadelesi de aralıksız devam edecektir” dedi.

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

 “Bölgemizde bulunan Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi’nden derneğimize ulaşabilen ve tespit edebildiğimiz kadarı ile 11 Hasta Mahpus Kadın bulunmaktadır.  Bize ulaşamayan daha fazla mahpus kadın olabileceğini özellikle belirtmek isteriz. Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi’nden bize ulaşan Kadın Mahpus Listesi ve hastalıkları aşağıdaki gibidir:

Aygül Kapçak: Vücudunda şarapnel parçaları bulunmakta ayrıca jinekolojik sorunları bulunmaktadır.

Aynur Epli : Prolaktinoma tanısı (Hipofiz Bezinde Prolaktin salgılayan Tümör) Troid ayrıca mide ve bağırsak şikayetleri. 

Lamia Oso: İç organlarından kaynaklandığı düşünülen ve tüm vücuda yayılan alerjik rahatsızlık. Ayrıca Guatr ameliyatı geçirmiştir.

Remziye Yardımcı: Zehirli Guatr,Migren,Halsizlik, Baş dönmesi

 Hayriye Yağbasan: Omurgalarında bağ dokusu iltihaplanması, Verfi hastalığı

Hatice Aslan: Kronik Astım 

Şirin Paksoy: Guatr

Ebru Arzu Erdal: Guatr, kalp damarlarında plak 

Hayriye Özkan: Guatr

Nuran Durak: Eklem rahatsızlığı

Fatma Özbay: 3 Evre Meme Kanseri"

Hasta mahpusların salgın hastalık durumunda ciddi risk grubunda bulunması nedeniyle de serbest bırakılması gerektiği belirtgilerek, 25 Kasım vesilesiyle açıklama şu ifadelerle bitirildi:

"Biz kadınlar her zaman olduğu gibi bundan sonrada yaşamın her alanında var olmaya ve erkek egemen, feodal ve militer şiddete karşı çıkmaya devam edeceğiz."

Kızıl Bayrak / İzmir