“Hasta tutsak Sıddık Güler'e özgürlük!”

İHD İzmir’de gerçekleştirdiği eylemde “Sıddık Güler’e özgürlük” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Ağustos 2022
  • 20:50

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi hasta tutsaklar için 257. Hafta açıklaması yaptı. Konak Eski Sümerbank önünde yapılan eylemde basın açıklamasını İHD yönetimi adına Ahmet Çiçek okudu.

Çiçek, demans hastası Aysel Tuğluk’un durumuna dikkat çekerek şunları dedi:

“Adaletin, yasanın uygulanışında bir çifte standart daha yaşadık bu haftanın başında. Emekli orgeneral Çevik Bir, hem eğitim araştırma hastanesi hem de ATK’nin ileri derecede demans teşhisi ve hapishanede kalamaz belirlemesiyle tahliye edildi. Böyle bir hastalığı bulunan Çevik Bir’in tahliye olmak hakkıdır. Ama aynı durumda hatta daha ağır durumda bulunmasına ve hastanelerden Demans tanısı konarak hapishanede kalamayacağı raporları olmasına rağmen ATK, HDP Eski Milletvekili Aysel Tuğluk’a neden tahliye kararı vermemektedir? Bu haksız ve eşitsiz bir uygulamadır ve ATK’nin bu çifte standart uygulamasından vazgeçmelidir. ATK'nın bu tutumu ve kararları bağımsız hekimlerce incelenmeli ATK tek karar mercii olmamalıdır”

Çiçek açıklamanın devamında hasta mahpus Sıddık Güler’in durumundan söz ederek şunları vurguladı:

“Sıddık Güler; hipertansiyon, kalp ve iltihaplı eklem romatizması hastası olup, ileri derecede unutkanlık ve konuşma güçlüğü yanında özellikle soğuk ve rutubetli ortamlarda artan diz ağrıları, morluklar gibi şikâyetleri nedeniyle yürüyememekte, atak geçirdiği dönemler tekerlekli sandalyeye bağlı kalmaktadır. Bu durumun nedenleri tespit edilememiştir. Ayrıca kalp anjiyosu yapılmıştır. İskenderun’da iken Covid 19 rahatsızlığını da geçirmiştir.”

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Sıddık Güler, ailesine, havalandırmaya çıktığında, tek başına yürümekte zorluk çektiğini, ayakta duramadığını da aktararak Güler’in, hastalıkları ve yaşı nedeni ile yaşamını tek başına sürdürmesi mümkün olmamasına rağmen, halen hapishanede ve tek kişilik odada tutulmaya devam edilmesi, sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır. Sıddık Güler ve tüm hasta tutsakların biran önce tahliye edilmesi istiyoruz. Hastahanelerden daha fazla ölüm çıksın istemiyoruz. Biz insan hakları savunucuları, Sıddık Güler’in durumunu yakından takip etmeye devam edeceğiz”

Kızıl Bayrak / İzmir