“Mazlum Oruç’a özgürlük”

Dev İşçi-Sen Genel Başkanı Mazlum Oruç’un tutuklanmasına ilişkin İHD’de gerçekleştirilen basın toplantısında sendika üzerindeki baskıların son bulması talep edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Eylül 2022
  • 22:30

Dev İşçi-Sen, sendikaya yönelik artan baskılar ve sendikanın genel başkanı Mazlum Oruç’un tutuklanmasına ilişkin İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı gerçekleştirildi.

Dev İşçi-Sen adına okunan basın açıklamasında yakın zamanda İkitelli’de sendikaya bağlı iki işçi evi açıldığı, Mazlum Oruç’un da bu süreçte emek verdiği ve sendikanın kurulduğu günden bugüne polisin hedefinde olduğu belirtildi. İşçi evlerinin açılış günü (11 Eylül) de polis ablukasını ve baskısını hatırlatan açıklamada şu şekilde devam edildi:

“Çabalarımızı gören sermayenin polisleri açılış günü yaptıkları abluka ile yetinmediler. İşçi sınıfının tamamının ve özelde de sınıf örgütlerinin/sendikaların/işçi önderlerinin sermaye düzeninde yaşadığı saldırılardan biz de payımıza düşeni aldık. Sendika başkanımız Mazlum Oruç 14 Eylül günü işe giderken gözaltına alındı ve 2 gün sonra zorlama gerekçelerle tutuklandı. Sendikamıza saldıranlar, patron Sanem Dikmen’e karşı her gün direnen Deriteks Sendikasına bağlı işçileri engellemeye çalışan polislerdi. Genel başkanımızı tutuklayanlar, Somalı madencilerin esas katilleriyle hesaplaşamayan yargıydı.”

Dosyada bulunan ve tutuklamaya gerekçe olarak Mahir Çayan posterindeki parmak izi ve bir devrimci tutsağın mektubunda Oruç’a “İki gözümün çiçeği Mazluma selamlar” diyerek selam gönderdiği aktarılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Böylesi zorlama gerekçelerle tutuklama kararının tek bir anlamı olabilir; bize sendikal mücadeleden vazgeçin sefalet, yoksulluk, açlık, hukuksuz ve baskı dolu yaşamlarınıza razı gelin mesajını vermek”

İkitelli de ve ülkenin dört bir yanında hatta tüm dünyada işçiler-emekçilerin sendikalı olma mücadelesi yürüttüğü hatırlatılan açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“İşçi sınıfının en temel güvencesi olan sendikaları kriminalize ederek sınıf mücadelemizi geriletemeyecekler. Bize ve ya herhangi bir sendikaya, emek örgütüne yapılmış en ufak bir saldırı işçi sınıfının kurtuluş umuduna yapılmıştır. Sendikamızı ve mücadelemizi savunacağız. Genel Başkanımızı alana kadar mücadele edeceğiz. Suçlu olan bizim emeğimiz üzerinden asalakça yaşayarak servet biriktiren patronlardır. Onlar emek hırsızıdır. Bizler haklı ve meşruyuz. Kazanmak üzere yola çıktık, kazanana kadar vazgeçmiyoruz.”

Dev İşçi-Sen düzenlediği basın toplantısına Limter-İş, İnşaat-İş, Kataş-Sen, Dev Yapı-İş, Birleşik İşçi Hareketi, Emeğin Gücü Derneği, EHP, Partizan, DİB, Adalet Nöbetinden Anneler katıldı.