Tutsak Kemal Gömi’ye saldırı protesto edildi

Ağır hasta tutsak Kemal Gömi’nin hapishanede kesici aletle saldırıya uğramasına ilişkin ailesi ve avukatları İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı yaparak saldırının nasıl gerçekleştiğini sorguladı ve saldırıyı protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Mart 2021
  • 17:05

Şizofren hastası tutsak Kemal Gömi tedavi için getirildiği söylenen Metris R Tipi Hapishanesi’nde havalandırmada adli bir tutuklunun saldırısına uğradı. Ailesi ve avukatı tarafından yapılan açıklamayla saldırı protesto edildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde yapılan basın toplantısında “Ağır hasta mahpus Kemal Gömi yalnız değildir. Hapishanelerde yaşam hakkı ve can güvenliği sağlansın” yazılı ozalit açıldı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Raziye Turgut; müvekkili Gömi’nin, 28 yıldır hapishanede olduğunu, 2019 yılının Şubat ayında avukatların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunduğunu ve AİHM’nin Gömi’nin kronik şizofren olması nedeniyle hastanede tedavi altına alınması yönünde kararı olduğunu hatırlattı. Gömi için hem infaz erteleme talebinde bulunduklarını hem de tedavisinin sağlanması yönünde taleplerinin olduğunu belirtti.

Metris R Tipi Hapishanesi’nde Gömi’nin tedavi edilmediğini, koşullarının daha da ağırlaştırıldığını vurgulayan Turgut, “Kemal Gömi, Bolu hapishanesinde var olan hakları daha iyiyken örneğin Metris R Tipi Cezaevi’ne getirildiğinde havalandırma saatleri, aile görüşleri ile ilgili ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya geldi” dedi. Turgut, ayrıca Gömi’nin başka bir adli bir tutuklunun taciz ve tehditlerine daha önce de maruz kaldığını söyledi.

Gömi’nin 19 Şubat’ta havalandırmaya çıktığı sırada adli bir tutuklunun kesici bir aletle saldırısına uğradığını belirten Turgut, saldırı sonrası Gömi’yle görüşmelerinin engellendiğini ifade ederek şunu ekledi:

“Müvekkille hala bir görüşme gerçekleştiremedik. Cezaevi idaresi saldırıyla ilgili bir soruşturmanın yapıldığı yönünde açıklamada bulunmuş. Ancak hangi aşamada olduğu, ne olduğu, kim tarafından yapıldığına dair herhangi bir bilgi verilmemiş.”

Korona karantinasında olduğu için basın toplantısına gelemeyen ve yazılı bir açıklama gönderen
Feyzullah Gömi, kardeşi Kemal Gömi’nin kesici aletle saldırıya uğramasından kaynaklı silahı nasıl içeriye soktuğunu sordu. Kardeşinin hayatından endişe duyduklarını belirten Gömi,
“Bir an önce bu kişi ile ilgili soruşturmanın sonuçlanıp bilerek taammüden öldürme ile cezalandırılması ve oradan başka cezaevine naklini talep ediyoruz” dedi.