Gözaltında kayıplar ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman, Hakkari ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet arandı. Ankara da ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Nisan 2024
  • 21:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 791. hafta eylemini, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Bu hafta eylemde Diyarbakır’da 4 Nisan 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen Necati Aydın’ın failleri soruldu.

Eylemde İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz ardından, Necati Aydın’ın eşi Süheyla Aydın Kürtçe konuşmasında şunları söyledi:

“Sürgün olduğum bir ülkeden geliyorum. Eşim 5 Nisan’da adliyeden götürülerek kaybedildi. Köylüler onu tarlalarında gömülü halde buldu. Cebinde buldukları evlilik cüzdanımızdan onu tanıyorlar. Hala failleri bulunmadı. Bize göre failler belli ancak failler karanlıkta kaldı.”

SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Mehmet Nur Ulus ise Kürtçe konuşmasının ardından basın metnini İHD Diyarbakır Şubesi üyesi Fırat Akdeniz okudu.

Açıklamanın ardından 1 dakika oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi Yükeksekova’da bulunan Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdiği 117. hafta eyleminde 2005 yılında katledilen İslam Bartın için adalet talep etti.

Eylemde “Kaç yıl geçerse geçsin tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz” vurgusu yapılan açıklamanın ardından oturma eylemine geçildi.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 627. hafta eylemini Gülistan sokak İnsan Hakları Anıtı Önünde gerçekleştirdi. Oturma eyleminin ardından İHD Batman Şubesi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

“Şubemiz ve Kayıp Yakınlarının ‘Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın’ eyleminin 627. Haftasında, Nisan 1994'te Batman'da kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldıktan sonra bir daha haber alınamayan  Mahmut Demirel'in akıbetini sormak için toplandık.”

İHD İzmir Şubesi Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdiği eylemde Sabahattin Kurt’un akıbeti soruldu.   Eylemde yapılan açıklamada 30 Mart 1972'de Mahir Çayan’la birlikte Kızıldere’de katledilen ve bedeni kaybedilen Sabahattin Kurt’un akıbeti sorularak adalet istendi.

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 500. hafta eylemini İHD Ankara Şube binası önünde yaptı.  İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi ve Merkezi Hapishaneler Eşsözcüsü Nuray Çevirmen Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan Abdurrahim Demir’in sağlık durumunu aktararak serbest bırakılmasını istedi.