Gözaltı terörüne tepkiler

Diyarbakır merkezli bir soruşturma üzerine gözaltı terörüne karşı tepki eylemleri ve açıklamalar yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Nisan 2023
  • 15:00

Diyarbakır merkezli bir soruşturma üzerine gözaltı terörüne karşı tepki eylemleri ve açıklamalar yapıldı. İstanbul, Ankara, Urfa, Antep ve İzmir’de adliye önlerinde eylemler yapılırken Van, Mersin, Manisa, , Diyarbakır’da Sanat Sokağı önünde eylem yapıldı. Ayrıca Antep, Van, Urfa Manisa ve Siirt’te gözaltı terörüne tepki eylem ve açıklamaları yapıldı. DFG ve MKGP ise yazılı açıklama yaptı.

Adliye önlerinde eylemler

ÖHD Diyarbakır Şubesi’nde arama sona ererken, şu ana kadar 25 avukatın gözaltına alındığı öğrenildi. 

İstanbul, Ankara ve İzmir’de adliye önlerinde eylemler yapılırken Van, Antep ve Urfa’da dernek binalarında basın toplantısı yapıldı.

Özgürlük için Hukukçular Deneği (ÖHD) İstanbul Şubesi bu sabah yapılan gözaltı saldırılarına tepkilerini göstermek için Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Düzenlenen eylemde yapılan açıklamada başta avukatlar olmak üzere çağrıldığında ifade vermeye gidecek pek çok kişinin gözaltına alındığı belirtilerek, bunun Kürt halkına yönelik bir yıldırma saldırısı olduğu ifade edildi. Açıklamada saldırılar karşısında yılmadıkları ve yılmayacakları vurgulandı.

Açıklamanın ardında ÖHD Eş Genel Başkanı Serhat Çakmak yine bir saldırı olduğunu vurgulayarak, bu saldırının yeni olmadığına dikkat çekti. Çakmak’ın ardından av. Kemal Aytaç, Yeşiller ve Sol Parti adayı Özgül Saki, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Jinnews adına ve ÇHD adına konuşmalar yapıldı.

ÖHD Ankara Şubesi’nin saldırıya ilişkin Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yapması polis tarafından engellendi. Bunun üzerine basın açıklaması Ankara Barosu önünde yapıldı.

ÖHD İzmir Şubesi ise İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Eylemde yapılan vurgu sosyal medya hesabında şu ifadelerle aktarıldı:

“Bugün yapılan Amed merkezli siyasi operasyonlar kapsamında gözaltına alınan Derneğimiz üye ve yöneticileri, özgür basın emekçileri, sanatçılar, siyasetçiler derhal serbest bırakılmalıdır.

Siyasi operasyonlara boyun eğmeyeceğiz. Kaybedeceksiniz.”

DFG ve MKGP: Özgür Basın Susturulamaz

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) gözaltı terörüne karşı tepkisini gösterdi.

DFG yuazılı açıklama yaparak gözaltına alınan gazetecilere dikkat çekti ve “Susturamayacaksınız” vurgusu yaptı.

MKGP de Twitter hesabından “Özgür Basın Susturulamaz” etiketiyle paylaşım yaptı.

Diyarbakır’da gözaltılar protesto edildi

Aralarında gazeteci, siyasetçi, sanatçı ve sivil toplum örgütü temsilcisinin gözaltına alınması Diyarbakır Yenişehir ilçesi Ofis Semti’nde bulunan Sanat Sokağı’nda protesto edildi. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Demokratik Kitle Örgütleri protesto eylemine katıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda saldırı protesto edilerek, seçime sayılı günler kala AKP bir tür seçim çalışması temelinde bu saldırıları gerçekleştiği vurgulandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı