Gözaltında kayıp eylemleri

İHD Diyarbakır ve Batman şubelerinde gözaltında kayıp eylemleri yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Haziran 2021
  • 20:16

İHD Diyarbakır ve Batman şubelerinde gözaltında kayıp eylemleri yapıldı.

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları sosyal medyadan gerçekleştirdikleri 646. eyleminde Diyarbakır Silvan'da 1 Aralık 1997’den bu yana kayıp olan Mehmet Güler’in akıbeti soruldu. Basın metnini İHD Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Erdoğan okudu.

Silvan'da 24 yaşındaki Mehmet Güler’in, nüfus sayımından sonraki gün olan 1 Aralık 1997'de çalıştığı kargo şirketine giden Güler’in, günün sonunda eve dönmediğini belirten Erdoğan kargo şirketine giden anne Şefika Güler’in, bilgi edinmeye çalıştığı kargo çalışanlarının, Mehmet Güler’in diğer bir çalışan olan Murat Güneş ile birlikte kargo aracıyla Batman’a gittiğini, orada bir tanıdığına rastladığını ve geri dönmediğini söylediklerini kaydetti. 

Birgün sonrada güler'in eve dönmediğpini belirten Erdoğan şunları vurguladı:

“Endişe duymaya başlayan anne Şefika Güler, kargo şirketine giderek büro sahibi Murat Sütşurup ile görüşür. Bir telefon görüşmesi yapan büro sahibi, oğlunun iyi olduğunu söyler. Telefon görüşmesi sonrası oğlunun kısa bir süre içerisinde eve döneceğini düşünen anne Şefika Güler, evine gider.”

Erdoğan devamında şunları söyledi:

“Şefika Güler’in anlatımlarına göre; her iki Murat’ın da çevrede Hizbullah yandaşı olarak biliniyormuş. Oğlu Mehmet Güler’in de bir süre bu kişilerle fikri bir yakınlık yaşadığı için bulundukları ortamlarda yer almış, ancak daha sonra fikri ayrılık yaşamıştır. Anne Şefika Güler, bu nedenle oğlu Mehmet Güler’in isimleri Murat olan bu iki kişinin işbirliğinde Hizbullah Örgütü tarafından kaçırıldığını düşünür.” 

Mehmet Güler'in akıbeti konusunda bir daha bilgi alınamadığını belirten Erdoğan gerek Güler gerekse tüm kayıplar ciçin adalet aramaya devam edeceklerini vurguladı.

Batman

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları, 483. hafta eyleminde  22 yıl önce Batman’da gözaltında kaybedilen İsa Gök için adalet istedi. Şube binasında yapılan eylemde basın metnini İHD Şube yöneticisi Avukat Mercan Argunağa okudu.

İsa Gök’ün eşi Ferican Gök’ün anlatımları doğrultusunda Argunağa şunları söyledi:

“Kaybolmadan 2 ay önce gözaltına alınmıştı, 11 günlük sorgulamanın sonunda suç teşkil edecek herhangi bir delile rastlanılmadığı tespitine varılmıştı, bu yüzden serbest bırakılmıştı. Ancak Haziran 1994 yılında bir sabah evden işe diye çıkıp bir daha geri dönmedi. Her tarafta onu aramaya başladık, Batman’daki bütün hastaneleri dolaştık, emniyet müdürlüğünden, bütün karakollardan sorduk, akrabalarımızı aradık ama maalesef hiçbir yerde izine rastlayamadık. O dönemde Batman’ da her gün sokak ortalarında faili meçhul cinayetler işleniyor,  karanlık güçler tarafından insan kaçırma olayları yaşanıyordu. Aradan birkaç gün geçtikten sonra eşimin kaçırıldığının kanaatine vardık. Ben ve çocuklarım yıllarca bir gün eve döneceğini beklerken bütün aramalarımız sonuç vermediği gibi, bugüne değin teselli bulabileceğimiz bir mezar taşına dahi sahip olamadık."