Gezer'in ölümü sonrası da ihlaller sürdü

Kandıra Hapishanesi'nde tutulan müvekkilleriyle görüşmeye giden avukatlar, hapishanede olağandışı bir durum meydana geldiği gerekçesiyle uzun süre içeri alınmadı. Gezer için giden avukatlar ise ancak kamuoyu basıncıyla içeri girdi ancak Gezer'in otopsisine alınmadı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Aralık 2021
  • 11:30

Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde baskı ve işkence ile intihara sürüklenen Garibe Gezer yaşamını yitirdi. Ölümün ardından hapishaneye giden avukatlar, hapishanede bulunan diğer müvekkilleriyle görüşmek istedi. Fakat hapishane yetkilileri avukatların görüşmesine izin vermedi. Yaşanan durumun tutanağını tutan avukatlar, yetkililer hakkında suç duyurunda bulunacaklarını açıkladı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre avukatların tuttuğu tutanakta şu ifadeler yer aldı:

“09.12.2021 tarihinde saat 22.45’de Kocaeli 1 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu önünde avukat Veysi Eski, Jiyan Tosun, Beritan  Kalbişen, Elif Taşdöğen, Jiyan Kaya müvekkillerimizle görüşmek üzere geldik. Bugün Kocaeli Ceza İnfaz Kurumu’nda vefat ettiği belirtilen müvekkilimiz Garibe Gezer’e ilişkin bilgi talep ettik. Saat 23.38’e kadar yetkili hiçbir kimsenin bulunmadığı ve ulaşamayacaklarını bildiren Jandarma Dış Bölük Komutanı olduğunu beyan eden memur bizi cezaevine almayacağını bildirdi. İç yönetmelik uyarında 23.00’dan sonra görüşme yaptırılmayacağını, içeride olağandışı bir durumun meydana geldiğini bildirildi. Tutanak talebimiz içeriden kimsenin olmadığı ve jandarmanın hiçbir şekilde imzalamayacağı nedeniyle reddedildi. Bu nedenle burada hazır bulunan biz avukatlar tarafından bu tutanak düzenlenmiştir.”

Avukatlar daha sonra oluşan kamuoyu basıncıyla hapishaneye alındı.

Gezer’in ön otopsi raporunda ölüm nedeni tespit edilemedi

Gezer’in ölümü üzerine avukatlığını üstlenen Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları cezaevine gitmek üzere yola çıktı. Kocaeli Adli Tıp Kurumu'na kaldırılan Gezer’in otopsisi avukatlar beklenmeden yapıldı.

Avukatların verdiği bilgiye göre, Gezer’in ön otopsi raporunda ölüm nedenine ilişkin bilgiye yer verilmedi. Raporda, ölüm nedeni tespit edilemedi" yazıldığı belirtildi.

Gezer’in otopsisinin avukatları beklemeden yapılmasına ilişkin paylaşımda bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “İHD  ve ÖHD adına Av Jiyan Tosun, Av Veysi Eski, Av Jiyan Kaya, Av Elif Taşdöğen ve Av Beritan Kalbişen Garibe’nin otopsisine katılmak ve cezaevinden görüntüleri almak üzere giderken, otopsi işlemi bitirildi. Avukatlar beklenmeden. 90’larda bile olamazdı böyle bir şey!!!!!!!!” ifadelerinde bulundu.

Gezer’in ölümünden iktidar sorumlu

Gezer’in ölümü üzerine kadın örgütleri ve kadınlar iktidarı sorumlu tutan açıklamalar yaptı:

*Kadın Zamanı Derneği, Gezer’in yaşamını yitirmesinden cezaevi yönetimini sorumlu tutarak, “Kandıra 1 Nolu Hapishanesi’nde aylardır sistematik bir şekilde fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddete maruz kalan Garibe Gezer’in tek kişilik hücrede intihara sürüklendi. Cezaevi yönetimi ve erkek devlet şiddeti bu ölümün sorumlusudur” açıklamasında bulundu.

*İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin sanal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları belirtti: “Geçtiğimiz ay cezaevinde görüştüğümüzde çok kararlı ve dirençli görünüyordu. Ablasına 5 günlük ve 20 günlük hücre cezaları olduğunu söyledi son telefonda. İzolasyon tipi cezaevlerinde ‘hücre cezası’ işkencedir. Tüm yaşananları hiçe sayıp Garibe’yi hücreye koyanlar bu olayın sorumlusudur. Peşini bırakmayacağız.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, sanal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda tepkisini “Bu ülkede adalet yok, bakanı var. Kandıra Cezaevinde işkence gören Garibe Gezer’i kaybettik. Adaletiniz batsın!” sözleriyle dile getirdi.

*HDP Kadın Meclisi de yaptığı paylaşımda, “İktidar Garibe’nin cinsel şiddete uğramasına göz yumdu, kulağını kapattı! Garibe’ye yaşatılan bu düşmanca yaklaşımın sorumlusu iktidardır” ifadelerini kullandı.

*Kampüs Cadıları ise sanal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımda, Gezer’in ölümünün intihar süsü verilerek üzerinin örtülmek istendiğini belirtti. Paylaşımda, “Kandıra Cezaevi’nde cinsel saldırı ve işkenceye maruz bırakılan kadın tutsak Garibe Gezer’in tek kişilik hücre cezasındayken intihar ettiği iddia ediliyor! Garibe’nin ölümünün üzerini intihar diyerek örtemeyeceksiniz. Katil ve işkenceci devlet hesap verecek!” denildi.

Gezer “Şehîd namirin” sloganları eşliğinde Kocaeli ATK’den alındı

Sabahın ilk ışıkları ile birlikte Gezer’in cenazesini almak için avukatları, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (MA-TUHAYDER) üyeleri, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul ve Kocaeli il ve ilçe örgütleri, Kocaeli Adli Tıp Kurumu’na gitmek üzere yola çıktı. ATK önüne gelen kitle, polis tarafından Genel Bilgi Toplama (GBT) uygulamasına tabi tutuldu.

Cenazeyi omuzlayan kadınlar, “Şehîd namirin” sloganları eşliğinde cenaze aracına doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınların önünü kesen polis, “Kim öldürdü de şehit diyorsunuz” diyerek kadınlara saldırdı. Kadınlar polis saldırısına rağmen Gezer’in cenazesini omuzlarında taşıyarak cenaze arabasına sloganlar eşliğinde koydu. 

Kitle daha sonra araçlarına binerek konvoy eşliğinde İstanbul Yeni Havaalanı’na doğru yola çıktı.