Gerici eğitim politikalarına karşı eylem çağrısı

Okullara imam atanmasının önünü açan protokole karşı mücadele çağrısı yaparken 10 Haziran’da birçok ilde eş zamanlı eylemlerin yapılacağı duyuruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Haziran 2023
  • 18:00

Eğitim alanında Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı personelin “manevi danışman” olarak görevlendirmelerinin önünü açan protokole karşı eğitim ve Alevi örgütleri ortak açıklama yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet arasında imzalanan protokole karşı “Laikliği ve laik eğitimi hedef alan politika ve uygulamalara derhal son verilmelidir!” denildi. Açıklamada ÇEDES projesine karşı mücadele çağrısı yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de eğitim politikalarının merkezinde yer alan “tek din, tek mezhep” anlayışının, farklı kimlik ve inançlara karşı önyargıları diri tutan ve milliyetçilik temelinde yükselen resmî ideolojiyi besleyen ‘manevi değerler eğitimi’ uygulamasının okullardan başlayarak ülkede yaratılan kutuplaştırmayı derinleştirmesi kaçınılmazdır. Böylesi bir uygulama hem çocukların sağlıklı gelişiminin hem de eğitim sisteminde eşit, özgür ve bilimsel düşüncenin ilerlemesinin önünde önemli bir engeldir.

Milli Eğitim bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı, bizzat iktidar eliyle hayata geçirilen ve birbirinden ayrı olması gereken eğitim alanı ile inanç alanlarının birbirine karıştırılmasına yönelik ÇEDES ve benzeri uygulamalardan derhal vazgeçmelidir.

Çocuklarımız, ÇEDES ve benzeri projelerle siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerinin parçası haline getirilemez! Bu konuda eğitim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimizi, velilerimizi ve demokratik kamuoyunu birlikte tavır almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz.

Aşağıda isimlerini belirttiğimiz kurumlar olarak okulların dini referanslı faaliyet ve etkinliklerin değil, laik ve bilimsel eğitimin mekânları olması için yürüttüğümüz mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz.”

İmzacı kurumlar:

“Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (Öv-Der), Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Halkevleri, Sosyal Haklar Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Demokratik Alevi Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı.”

Açıklamada “ÇEDES projesi iptal edilsin! Bilimsel ve laik eğitim için alanlardayız!” şiarıyla 10 Haziran Cumartesi günü birçok ilde yapılacak basın açıklamalarına çağrı yapıldı. İstanbul’daki eylemin 18.00’da Kadıköy Süreyya Operası’nda, İzmir’de 13.00’da Kemeraltı girişinde, Ankara’da 16.00’da Eğitim Sen 1 No’lu şube önünde yapılacağı duyuruldu.