Gebze ve İzmit’te 2 Temmuz

Kocaeli’de Gebze ve İzmit’te 2 Temmuz eylemi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Temmuz 2022
  • 21:15

Kocaeli’de Gebze ve İzmit’te 2 Temmuz eylemi gerçekleştirildi. Anmalar, Kocaeli’de 2 Temmuz Sivas Katliamı’nı Anma Platformu, Gebze’de ise Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yapıldı.

Gebze’de eylem

Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri Sivas Katliamı’nın 29. yılında Gebze Kent Meydanı’nda katliamı kınadı. Meydanda yapılan eylemde ilk olarak Sivas Madımak Oteli’nde öldürülenler için 1 dakikalık saygı duruşunda gerçekleştirildi.

Basın açıklamada katliama giden süreç özetlendi ve Sivas'ta birlikte, 19 Aralık, Gazi, Roboski, Reyhanli, Suruç, Ankara Gar Katliamları da lanetlendi.

Açıklama sonrası sazlar eşliğinde türkü dinletisi gerçekleştirildi. Açıklamaya BDSP destek verdi.

İzmit'te 2 Temmuz anması

Kocaeli 2 Temmuz Sivas Katliamı’nı Anma Platformu, İzmit merkezde eylem ve anma etkinliği gerçekleştirdi. Saat 18:00'de Belediye İşhanı'nın önünde başlayan eylemde "Sivas katliamını unutmadık, unutturmayacağız" pankartı açıldı. İşhanı önünden Kent Meydanı'na sessiz yürüyüş yapıldı.

Kent Meydanı'nda yapılan açıklamada ilk olarak Sivas'ta ve tüm katliamlarda katledilenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından açıklama okundu.  Sivas'ta yaşananları anımsatarak başlayan açıklamada, bugün hala katliamların, baskıların, yasakların sürdüğü ve eğitimden sağlığa, kadına yönelik şiddetten hayat pahalılığına toplumun daha karanlık günlere sürüklendiği ifade edildi.  "Alevi katliamları ile yüzleşilmesi", "Sivas katliamının faillerinin cezalandırılması", "Cemevlerinin ibadethane sayılması", "Zorunlu din derslerinin kaldırılması" taleplerinin dile getirildiği açıklama eşit, özgür, kardeşçe bir toplumu kurma mücadelesini sürdürmeye devam edileceği vurgusu ile sona erdi. 

Açıklamanın sonrasında birçok sanatçı tarafından Alevi deyişleri ve türküleri söylendi.

Eylem boyunca "Sivas'ın ışığı sönmeyecek", "Unutmak yok, affetmek yok; Maraş'ı, Sivas'ı unutmak yok", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek", "Sivas'ta yakanlar AKP'yi kuranlar", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Kocaeli