Pek çok ilde 2 Temmuz anması

Sivas Katliamı'nda yitirilenler pek çok ilde yapılan eylem ve etkinliklerle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Temmuz 2022
  • 22:55

Sivas Katliamı’nın 29. yıl dönümünde yitirilenler pek çok ilde yapılan eylem ve etkinliklerle anıldı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı platform adına PSAKD Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya okudu. 2 Temmuz Sivas Katliamı’nın üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen, katliamın arkasındaki gerçek sorumluların açığa çıkarılmadığı ifade edidi.

PSAKD Diyarbakır Şubesi, 29 yıl önce yaşanan Sivas Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Atlı konuşma yaptı.

HDP Adana İl Örgütü de binalarında yaptıkları etkinlikte Madımak Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Anmada, yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile “UnutMADIMAKlımda...” yazılı döviz ve mumlar yakıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada katliamın asıl sorumlularının yargılanması talep edilerek, bunun hiçbir zaman unutulmayacağı ifade edildi. 

Antalya Alevi Bileşenleri ile Emek ve Demokrasi Güçleri de Attalos Heykeli önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Saygı duruşuyla başlayan anmada, basın açıklamasını Özgür Üregi okudu.

Madımak Katliamı'nın insanlığa karşı işlenmiş bir suç olup, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamayacağını ifade eden Üregi, adaleti barış, demokrasi ve kardeşçe yaşamak için burada bir araya geldiklerini, en temel taleplerinin eşit yurttaşlık olduğunu vurguladı. Üregi, “Madımak Katliamı’nı unutmadık, unutturmayacağız! Gelin canlar bir olalım. Sivas’ın ışığı sönmeyecek” dedi.

Üreği, talepleri sıraladı.

İstanbul’un Okmeydanı ilçesinde yürüyüş gerçekleştirildi. “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” ve “Sivas’ın hesabı sorulacak” pankartlarının taşındığı yürüyüşün ardından Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda basın açıklaması yapıldı. Saygı duruşunun ardından okunan açıklamada saldırıların AKP-MHP iktidarı ile sürdürüldüğü belirtildi ve mücadele çağrısı yapıldı.

Eskişehir’de Hacı Bektaşi Veli Vakfı ve Hacı Bektaşı Veli Derneği ile Alevi Dernekleri Platformu öncülüğünde yürüyüş yapıldı. Ulus Anıtı’nda yapılan anma programında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 20 yıllık bu iktidardan da Sivas’ın katillerinden de hesap sorulacak günlerin eşliğinde olunduğunu ifade etti. Semah gösterisi ve dinletinin ardından anma sona erdi.

Zonguldak Demokrasi Platformu Madenci Anıtı’nda anma gerçekleştirdi. Demokrasi Platformu adına bildiriyi Maden Mühendisleri Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk okudu.