GDA sonuç bildirgesini açıkladı

GDA, "Basın Özgürlüğünün Türkiye Sorunu Çalıştayı"nın sonuç bildirgesini paylaştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Eylül 2022
  • 09:30

Gazeteci Dayanışma Ağı (GDA) "Basın Özgürlüğünün Türkiye Sorunu Çalıştayı”nın sonuç bildirgesini paylaştı. Bildirgede “Daha iyi bir gazetecilik, dayanışma ile mümkün!” denildi.

GDA, 18 Eylül Pazar günü İstanbul Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen“Basın Özgürlüğünün Türkiye Sorunu Çalıştayı”nın sonuç bildirgesini paylaştı.   GDA, sosyal medya hesaplarından "Basın Özgürlüğünün Türkiye Sorunu Çalıştayı”nın sonuç bildirgesini yayınladı. Gazetecilerin bildirgesinde “Daha iyi bir gazetecilik, dayanışma ile mümkün!” denildi.

Bildirgeye göre çalıştayda ortaklaşılan temel başlıklar şöyle:

1. “Sansür Yasası” olarak ifade ettiğimiz Dezenformasyon Yasası teklifi ve finansal sorunlar da dahil olmak üzere, basın özgürlüğünü kısıtlayan tüm engellere rağmen, evrensel ilkelere ve etik değerlere uygun olarak iyi haberciliğin gereğini yerine getirmenin yollarını aramak.

2. Gazeteciliğin mahkûm edilmeye çalışıldığı yıpratıcı rekabet ve yalnızlaştırma yerine sendikalaşmayı ve diğer örgütlülükleri çoğaltmak.

3. Medyanın etik kodlarını yeniden oluşturmak ve bu konuda güncel ve evrensel birikimden istifade edecek bir etik normlar bütünü oluşturmak.

4. Özgür medyanın finansmanı için alternatif yöntemler ve araçlar yaratmanın yollarını aramak.  

5. “Haberin pahalı, habercinin ise değerli olduğu” kabulüyle, habere verilen emeğin karşılığının hakkıylaalınması konusunda bir telif ve fikri eser mevzuatının ve kültürünün oluşması için çalışma yapmak.

6. Yeni medya modelleri ile artan serbest gazetecilik modelinin emek sömürüsüne dönüşmemesi için mücadele etmek.

7. Toplumun habere ve haberciğe güvenini artırıcı adımlarla, muteber bir gazeteciliği yeniden mümkün kılmak için bir yol haritası hazırlamak. 

GDA’nın bildirgesinde şunlar ifade edildi:

“Günün koşul ve ihtiyaçlarına uygun yeni bir gazetecilik eğitiminin nasıl şekillenmesi gerektiği konusunda gerek akademinin gerekse medya temsilcilerinin katılımı ile yapılacak çalıştayda bu konuda çalışma yapan ya da yapacak kurumlara rehber niteliğinde bir çalışmanın temellerini ortaya koymak bir sonraki çalıştayımızın konusu olacaktır”

Öte yandan bildirgede gazetecilerin dayanışma içinde olması gerektiğine vurgu yapılırken son olarak şu çağrıya yer verildi:

“Dayanışarak güçlenmeye katkı sunmayı amaçlayan ve evrensel ilkeleri benimseyen basın emekçilerinin desteğini bekliyor, tüm meslektaşlarımızı GDA’nın bir üyesi olmaya çağırıyoruz”