“45 gazeteci, gazetecilik nedeniyle öldürüldü”

Uluslararası Basın Enstitüsü tarafından yayımlanan rapora göre 2021 yılında 45 gazeteci, gazetecilik nedeniyle öldürüldü.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Aralık 2021
  • 14:49

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 2021'de 45 gazetecinin, gazetecilik yaptığı için öldürüldüğünü belirten bir rapor yayınladı. IPI tarafından yapılan açıklamada araştırmanın, 2021'in başından bu yana toplam 45 gazetecinin işleriyle bağlantılı olarak öldürüldüğünü veya görevde hayatını kaybettiğini belirtti.

Öldürülen 45 gazeteciden 40'ı erkek, 5'i kadın. Toplam 28 kişi çalışmaları nedeniyle hedef alındı, 3'ü çatışma haberini yaparken, 2'si eylem haberi yaparken, 2'si de görevdeyken öldürüldü. 11 gazetecinin öldürülmesi ise halen soruşturma altında.

IPI’ın “iş nedeniyle hedef alınanlar" listesinde 1 Mart'ta silahlı kişiler tarafından vurulan bağımsız gazeteci Somalili Jamal Farah Adan yer alıyor.

Öldürülen gazetecilerden bazıları öldürülmeden önce ölüm tehditleri de almıştı. Körfez İnsan Hakları Merkezi'nden Khalid Ibrahim, IPI'a verdiği demeçte, dokuz aylık hamileyken bir arabada bombalı saldırıda ölen Yemenli Gazeteci Rasha Abdullah Al-Harazi'nin ölümünden önceki aylarda birçok tehdit aldığını söyledi.

Filipinler'de 8 Aralık'ta TV izlerken motosikletli saldırganlar tarafından öldürülen eski Reuters Gazetecisi Jess Malabanan; 2018'de Başkan Duterte'nin uyuşturucu savaşıyla ilgili ödüllü bir Reuters prodüksiyonunda çalıştığı için, cinayetin gazetecilikle ilgili olabileceğine dair şüpheler var.

IPI, dünyanın hemen her yerinde gazeteci cinayetlerinin meydana geldiğini ortaya koyuyor ve gazeteci güvenliğinin belirli bölgelerle sınırlı olmayan küresel bir sorun olduğuna dikkat çekiyor. Asya ve Pasifik, çoğu Hindistan (6) ve Afganistan'da (6) meydana gelen 18 cinayetle 2021'de gazeteciler için en ölümcül bölge oldu. 2020'de listenin başında yer alan Amerika'da 10 cinayet meydana geldi. Meksika'da 7, Kolombiya'da 1, Guatemala'da 1 ve Haiti'de 1 gazeteci öldürüldü. Avrupa'da 6 gazeteci öldürüldü (2’si Azerbaycan'da, 1’i Gürcistan'da, 1’i Türkiye'de, 1’i Hollanda'da ve 1’i Yunanistan'da). Her 2’si de Yemen'de olmak üzere MENA bölgesinde 2 gazeteci öldürülürken, çoğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (3), ardından Burkina Faso ve Somali'de (her ikisi de 2) olmak üzere Sahra Altı Afrika'da 9 gazeteci öldürüldü. 2021'de Meksika'da (7) dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla gazeteci öldürüldü.

IPI'ın analizine göre, yerel siyaseti ve uyuşturucu kaçakçılığı da dahil olmak üzere organize suçları araştıran gazeteciler özellikle risk altında. Hedeflenen gazetecilerin çoğu bu veya ilgili konuları inceliyordu.

ARTICLE 19 Meksika'ya göre, 7 gazeteci ölümünden sadece 1’inde şüpheliler tutuklandı. Devam eden yüksek sayıdaki cinayet, Meksika'nın gazetecilerin çalışması için en ölümcül ülkelerden biri olduğunu doğruluyor. Bu trajik statükoya rağmen, hükümet, İnsan Hakları Savunucularını ve Gazetecileri Koruma Yasası'nın (LPPDHP) uygulanması için ayrılan fonları durdurmaya karar verdi. Meksika'dan sonra, Afganistan ve Hindistan, en ölümcül iki ülke. Afganistan'da çoğu cinayet, bu yaz Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesinin bir sonucu olarak şiddetli çatışmayla meydana geldi. Ülkeden kaçmaya çalışırken havaalanında bomba patlaması sonucu hayatını kaybeden 2 gazeteci ise listede yer almadı.