Eylül ayında gazetecilere yönelik hak ihlalleri

DFG’nin raporuna göre, eylül ayında 5 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı, 3 gazeteci saldırıya uğradı, 15 olayda gazetecilerin haber takip etmesi engellendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ekim 2021
  • 17:05

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eylül 2021-Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı. Rapora göre eylül ayında 5 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı, 3 gazeteci saldırıya uğradı, 15 olayda gazetecilerin haber takip etmesi engellendi, 6 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 7 gazeteci hakkında dava açıldı.

Rapora göre, sadece eylül ayı içerisinde 50 gazeteci yaptıkları haberler ve düşünceleri nedeniyle hakim karşısına çıktı ve yargılandı. Bunlardan 6’sına 27 yıl 3 hapis cezası verildi. Eylül ayında en çok dikkat çeken ihlallerin başında ise sansür saldırıları geliyor.

Raporda tutuklu gazetecilere de işaret edilerek şu ifadelerle dayanışma çağrısı yapıldı:

“Bilindiği üzere cezaevlerinde halen çok sayıda gazeteci arkadaşımız bulunmakta ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinden nasiplerini almaktadırlar. Raporumuz ayrıntılı verilerinde de yer aldığı üzere zaman zaman gazeteci arkadaşlarımız derneğimize mektup yazarak maruz kaldıkları hak ihlallerini aktarmaktadır. Zaten hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunan gazeteci arkadaşlarımıza yönelik bu ihlalleri kabul etmediğimiz ve bir an önce bu duruma son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.

Gazetecilere dönük hak ihlalleriyle geçen bir ayı daha geride bırakırken, yaşanan tüm bu olumsuzlukların üstesinden gelebileceğimizi ve dayanışmamızı büyütmemiz gerektiğini bir kez daha belirtiyor, sansürün olmadığı basın ve ifade özgürlüğü açısından daha yaşanılır, özgür ve demokratik bir ülke hayalimizi sizlerle paylaşıyoruz.”

Sosyal medya yasasının tahribat yaratacağı vurgulanan raporda, Eylül ayı hak ihlalleri şöyle sıralandı:

“*Gözaltına alınan gazeteciler: 5

*Tutuklanan gazeteciler: 1

*Saldırıya uğrayan gazeteciler: 3

*Haber takibi engellenen gazeteciler: 15 olay

*Hakkında soruşturma açılan gazeteciler: 6

*Hakkında dava açılan gazeteciler: 7

*Cezalandırılan gazeteciler: 6 kişiye; 27 yıl 3 ay hapis cezası

*Yargılaması devam eden gazeteciler: 33 dosya, 50 gazeteci

*Hapishanelerde gazetecilere yönelik ihlaller: 2

*İlan reklam cezası:  3 gazeteye 100 gün ceza

*RTÜK cezaları: 6 kanala 7 ceza

*İnternet erişim engeli: 28 haber, 9 internet sitesi

*İşine son veriler gazeteciler: 7

*Tutuklu gazeteci sayısı (05 Ekim 2021 itibarıyla): 63”