Gazetecilerin davaları görüldü

Gazeteci Mehmet Şahin’in yargılandığı dava duruşması Diyarbakır’da, MA muhabiri Mehmet Aslan’ın dava duruşması da İstanbul’da görüldü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Ekim 2021
  • 18:35

Basın özgürlüğünün olmadığının göstergelerinden biri olarak, gazetecilerin yargılandığı dava duruşmaları bugün de devam etti.

Gazeteci Mehmet Şahin hakkında 2010-2013 yılları arasında Demokratik Toplum Kongresi’nde (DTK) bileşenleri ile yaptığı görüşmeler gerekçe gösterilerek, “örgüt kurmak ve yönetmek” iddiasıyla açılan davanın 10. duruşması Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) görüldü.

Duruşmada Adli Tıp Kurumu’nun (ATK), iddianamede suç unsuru olarak gösterilen ortam dinlemesi kayıtlarındaki konuşmaların Şahin’e ait olabileceğine dair hazırladığı rapor okunarak dava dosyasına konuldu. Gazeteci Şahin ve avukatı savunma için süre istedi.

Mahkeme heyeti ara kararında ATK’nin gönderdiği raporu incelemek ve beyanda bulunmak üzere Şahin ve avukatına süre vererek, “Cesur Yürek” mahlaslı gizli tanığın ifadesinin bir örneğinin ivedi olarak mahkemeye gönderilmesi için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına, gizli tanık ifadesinin bir örneği geldikten sonra “Kaplan” ve “Cesur Yürek” isimli tanıkların ifadelerinin alınması için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Tanık Koruma Şube Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına, sanık ve avukatının gizli tanığa sorulacak soruları varsa yazılı olarak mahkemeye bildirmesine hükmederek, bir sonraki duruşmayı 3 Şubat’a erteledi.

MA muhabirinin dava duruşması

Mezopotamya Ajansı muhabiri Mehmet Aslan hakkında, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle “örgüt üyeliği” ve “kitleleri galeyana getirici/kışkırtıcı haber yapma” iddialarıyla açılan davanın 2. duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 24. ACM’de görüldü.

Mahkeme heyeti duruşmada gelen belgelerde Aslan’ın adının geçmediğini belirtti. Aslan ise muhalif gazeteci kimliğinden kaynaklı yargılandığını vurguladı.

Mahkeme heyeti, eksik belge ve konuların giderilmesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 16 Aralık’a erteledi.