Esin Kavruk’a saldırı protesto edildi

Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde tutuklu Esin Kavruk’un 28 Kasım’da koğuştan zorla çıkarılarak TEM polislerine teslim edilmesi ve işkenceyle DNA örneği alınması protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Aralık 2019
  • 16:22

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 28 Kasım’da kaldığı koğuştan zorla çıkarılarak, işkenceyle DNA örneği alınan Esin Kavruk’a yapılan saldırıyı protesto etti.

İHD İstanbul Şube binasında yapılan basın toplantısında “Bakırköy Hapishanesinde şiddet ve işkence var / Esin Kavruk yalnız değildir!” yazılı ozalit açıldı.

“Kavruk’a yapılan, 12 Eylül dönemi işkencelerini hatırlatıyor”

Toplantıda ilk sözü Hapishane Komisyonu’ndan Hatice Onaran aldı. Esin Kavruk’un sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle tutuklanmasının ardından 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kendisinden DNA örneği alınması için karar çıkardığını dile getiren Onaran, Kavruk’un 11 Kasım’da götürüldüğü Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) kan ve doku örneği vermeyi reddettiğini, doktorun bu doğrultuda tutanak tutarak doku örneği almadığını ifade etti.

Onaran 28 Kasım’da Bakırköy Kadın Hapishanesi B-6 koğuşunda Kavruk’a yapılan saldırıyı şu ifadelerle anlattı:

“Burada mahpuslar darp edilmiş, işkence görmüş, yerlerde sürüklenmiş ve Esin Kavruk aralarından alınmıştır. Esin Kavruk, jandarma minibüsüyle Haseki Devlet Hastanesi’ne getirilip Terörle Mücadele Şube polislerine teslim edilmiştir. Doku örneği vermeyi kabul etmeyen Esin Kavruk’a doktor ‘tamam’ demiş ancak polisler yere düşürerek zorla boğazından ve çenesinden tutarak, damağını yırtıp tükürük örneğini almışlardır. Polisler gittikten sonra, jandarma sorumluluk almamak için ilgili doktordan Esin Kavruk’a darp raporu almıştır.”

Koğuşa yapılan saldırıda Dilek Geçkin, Zeynep Gerçek, Zuhal Sürücü’nün ciddi şekilde darp edildiğini, fiziksel ve cinsel işkenceye maruz kaldığını belirten Onaran, bu saldırının ve Kavruk’un tutuklandıktan sonra yeniden gözaltına alınmasının 12 Eylül dönemini hatırlattığını ifade etti.

Saldıranlar hakkında suç duyurusunda bulunulacak

Onaran’ın ardından söz alan, Kavruk’un avukatı Gülizar Tuncer koğuşa yapılan saldırı sonrasında darp edilen kadın tutsakların da hücrelere konulduğunu belirterek, “Bütün bu süreçte yaşananlar kadınlar koğuşunun özel olarak hedef alınması, şiddetin cinsel işkence boyutuna varmış olması devletin siyasi mahpuslara ve özellikle kadın mahpuslara bakışını ortaya koyuyor. Biz bütün bu işkence uygulamalarına dair raporları alamadık. Bu kararı veren savcılık makamları dahi, itirazlarımızı reddeden tüm makamlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

“Bu ırkçı saldırıdır, hepimiz tehlike altındayız”

Toplantıda son olarak, Esin Kavruk’u ziyaretten gelen İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin aldı.

İstanbul sözleşmesini hatırlatan Keskin “Kadınların orantısız bir şekilde etkileyen her türlü şiddet biçimi yasaktır. Kamusal veya özel alanda zorlama bütün bunlar suçtur. Devlet adına bunları yapan hiçbir görevli bunları yapamaz” dedi.

Keskin, bu saldırının ırkçı bir niteliğe sahip olduğunu ve hepimizin tehlike altında olduğunu belirterek bu olayın takipçisi olacaklarını ifade etti.