Esas foncular iktidarda

Muhalif medya organlarını ve gazetecileri “foncu” diye hedef alan iktidarın desteklediği vakıf ve derneklere yüz binlerce avroluk AB fonu aktarıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ağustos 2024
  • 19:30

İktidar, başta muhalif medya organları olmak üzere kendine karşı ses çıkartan her kesimi “foncu”, “ajan” ilan ederken arka bahçesi haline getirdiği tarikat ve cemaatlere bağlı gerici vakıfların Avrupa Birliği’nden milyarlarca liralık fon aldığı ortaya çıktı.

Mustafa Bildircin’in BirGün’de yer alan haberine göre, fon tartışmalarını kendisine yönelik itirazlara ve muhalefeti sıkıştırmaya yönelik kullanan iktidarın kamu kaynaklarından sağlanan ayrıcalıklarla sıkça gündeme gelen vakıf ve derneklere yönelik sonsuz kredisi ise gerçekleri bir kez daha açığa çıkardı.

TÜGVA ve TÜRGEV’in de aralarında olduğu vakıf ve derneklere fon yağdıran Türkiye Ulusal Ajansı, cemaat ve tarikat bağlantılı kuruluşların da dâhil olduğu çok sayıda tartışmalı derneğe kapılarını açtı.

Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Türkiye Ulusal Ajansı aracılığıyla dağıtılan AB fonları, 1 milyon avroyu aştı. İktidara yakın vakıf ve derneklerin, Erasmus projeleri ve “Gençlik Hareketliliği” projeleri ile fon pastasından aldıkları payın kamuoyuna yansıyandan çok daha büyük boyutta olduğu ortaya çıktı. Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası medya kuruluşlarını, “Foncu” olarak yaftalayan bir rapora imza atan SETA’nın da Türkiye Ulusal Ajansı aracılığıyla fon alması, yaşananların en çarpıcı örneğini oluşturdu.

***

İktidar yandaşı vakıf ve kurumlara “hibe” adıyla verilen fonların bazıları şöyle:

-Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olduğu TÜGVA, 2021-2024 döneminde ajanstan dokuz kere hibe aldı. İktidara yakınlığıyla bilinen ve “kamuda torpil listesi” iddiasıyla gündeme gelen TÜGVA’ya sağlanan hibenin toplam tutarı, 711 bin 212 avro olarak kayıtlara geçti.

-Yönetiminde Fatmanur Altun, Esra Albayrak ve Mevlüt Uysal gibi isimlerin yer aldığı TÜRGEV de hibe desteği alan kurumlar arasında yer aldı. TÜRGEV’in beş projesine toplam 420 bin 237 avro hibe sağlandığı belirtildi.

-Başkanlığını Bilal Erdoğan'ın yaptığı Dünya Etnospor Konfederasyonu da avroya boğuldu. Vakfın, gençlik projeleri kapsamında ajanstan 272 bin 616 avro hibe aldığı öğrenildi.

-Hemen her yıl milyarlarca lira gelir elde etmesine karşın denetlenmeyen ve “Diyanet’in kara kutusu” olarak nitelendirilen Diyanet Vakfı’nın da hibe desteği aldığı görüldü. Vakfın 2021 yılında gerçekleştirdiği bir proje kapsamında 45 bin 870 avro hibe desteği aldığı belirlendi.

-Gaziantep merkezli faaliyet yürüten, 2013 yılında gerçekleştirilen ve kamuoyuna, “cihat çağrısı yapılan toplantılar” olarak yansıyan toplantılara ev sahipliği yapan Bülbülzade Derneği’ne de hibe verildiği öğrenildi.

-İktidara yakınlığıyla bilinen ve kamuoyunda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşünce kuruluşu” olarak nitelendirilen SETA da, Türkiye Ulusal Ajansı’ndan yüz binlerce avroluk hibe alan kuruluşlar listesine adını yazdırdı. Gazetecileri fişleyen çalışmalarıyla tartışılan kuruma, “Göçmenlerin Adaptasyonları” projesi için 41 bin 20 avro, “Bilgi ve Veri Güvenliği” projesi için ise 250 bin avro hibe verildiği belgelendi.

***

İktidara yakınlığıyla bilinen ve yüz binlerce avroluk hibe verilen vakıfların, “hibeye hak kazanan” bazı projeleri şöyle sıralandı:

“-Diyanet Vakfı: Gençliğe Yönelik Çalışmalar için Kurumsal Kapasite Geliştirme

-TÜGVA: Gençlik STK’larında Dijital Dönüşüm Yoluyla Kapasite Geliştirme

-TÜGVA: STK Operasyonel Yönetim Sistemi ve Uygulamaları Geliştirilmesi

-TÜRGEV: STK Operasyonel Yönetim Sistemi ve Uygulamaları Geliştirilmesi”