Emperyalist savaşa karşı açıklamalar

Sendikalar ve meslek örgütlerinden emperyalist savaşa karşı yazılı açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Şubat 2022
  • 20:00

Sendikalar ve meslek örgütleri emperyalist savaşa karşı açıklama yaparak savaş çığırtkanlığına karşı durma çağrısı gerçekleştirdi. DİSK, KESK ve TTB “Emperyalist savaşa hayır” dedi.

DİSK: Savaşa hayır!

Emperyalist güçler arasında tırmandırılan savaşa ilişkin DİSK yazılı açıklama yaptı. DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu’nun yaptığı açıklamada “Savaşa hayır! Rusya’yı saldırılarını durdurmaya, NATO’yu yayılmacı planlarından vazgeçmeye çağırıyoruz” denildi.

Emperyalist savaşın kaybedeninin Rusya ve Ukrayna emekçileri başta olmak üzere bölge halkları olacağı vurgulanan açıklama şu şekilde devam etti:

“NATO'nun Ukrayna'ya yönelik genişleme planı ve Ukrayna'yı silahlandırarak Rusya'yı kuşatma girişimleriyle artan gerilim, Rusya'nın işgal girişimi ile sıcak savaşa dönüşmüştür.

Farklı emperyalist projelerin ve yayılmacı hayallerin çatışması emekçilere yıkım getirmekte, dünyayı ve halkları felakete sürüklemektedir. Daha fazla can kaybı ve yıkım yaşanmadan acilen silahların susması, Rusya'nın saldırılarına son vermesi acil önceliğimizdir.”

Sorunların müzakere ile çözülmesi çağrısı yapılan açıklamada şunlar belirtildi:

“ITUC ve ETUC'un dünyanın daha fazla savaşa değil yeni bir toplumsal sözleşmeye, insanlara, istihdama ve barışa yatırım yapılmasına ihtiyacı olduğu yönündeki uyarılarına katılıyor, sorunların müzakere ile çözülmesine dair çağrısını destekliyoruz.

KESK: “Emekçiler barış, emperyalistler savaş istiyor!”

Emperyalist savaşa ilişkin KESK yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi.  KESK Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Son yıllarda emperyalistler arasında artan hegemonik güç savaşları ve silahlanma yarışı Ukrayna krizinde savaşa dönüşmüştür. Tüm gelişmeler çatışmaların kısa sürede sonlanmayacağını, emperyal güçlerin dünya sisteminde lehlerine sonuçlanacak değişiklikler için düğmeye bastığını göstermektedir”

ABD ve NATO’nun saldırgan politikalarına değinilen açıklamada Rusya ve ABD arasından hegemonya mücadelesine vurgu yapıldı ve şunlar vurgulandı:

Oysa krizin tek masumu bölgede yaşayan halklar ve emekçilerdir. Bu nedenle geçmişten bu yana emekçiler ve ezilen halklar savaşa karşı barışı savunurken, emperyalistler sömürüyü ve savaşı varlıklarının temeli olarak görmüştür.”

Açıklamada savaşın emekçilere, halklara dönük bir yıkım politikası olduğu vurgulanarak şunların altı çizildi:

“Savaş çığırtkanlarına, savaştan nemalanmak, kendi baskı politikalarına yeni bir gerekçe yaratmak isteyenlere taviz verilmemelidir.

Emek ve demokrasi güçleri savaş isteyen emperyalistler ve emperyalist politikalara karşı barış mücadelesini yükseltmeli, barış bloğu oluşturmalıdır. Konfederasyonumuz bu konuda üzerine düşen her türlü sorumluluğun gereğini yapacaktır. Bir kez daha altını çizerek belirtiyoruz; Savaşa derhal son verilmeli, gecikmesizin diyalog ve müzakere süreci başlatılmalıdır.”

TTB: Savaşa hayır, barış hemen şimdi!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) emperyalist savaşa ilişkin “Dünyanın her yerinde olduğu gibi Ukrayna’da da savaşa hayır!” başlıklı yazılı açıklama yayınladı. TTB’nin açıklaması şu şekilde:

 “Her çatışma, her savaş; fiziksel, ruhsal, sosyal ve çevresel sağlık açısından onarılmaz sorunlara yol açarak büyük bir insani dramı da beraberinde getirir.

Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak, yaşamı savunmanın, barış iklimine sahip çıkmanın birincil görevimiz olduğunu aklımızdan çıkarmıyoruz. Son bilgiler Ukrayna’daki çatışmalarda sağlık kurumlarının da hedef alındığı ve zarar gördüğü yönündedir. Sağlık kurumlarına saldırı uluslararası insancıl hukuk ilkelerine aykırıdır. Savaş, doğada ve insanda tahribat yapan, toplumsal yaşamı tehdit eden, insan eliyle yaratılan bir halk sağlığı sorunudur.

Savaşa hayır, barış hemen şimdi!”