"Ellerinizi çocukların üzerinden çekin!"

İHD, ÖHD ve ÇHD İzmir şubeleri, Urfa'da Muharrem Aksem'in katledilmesine ilişkin İzmir Adliyesi C Kapısı önünde basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Mart 2022
  • 14:31

İnsan Haklar Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir şubeleri, Urfa'da Muharrem Aksem’in yaşamını yitirmesine ilişkin İzmir Adliyesi C Kapısı önünde basın açıklaması yaptı.

“Edi bese / Ellerinizi çocukların üzerinden çekin / Yaşam hakkı kutsaldır” yazılı ozalitin açıldığı eylemde yapılan açıklamada Aksem’in ölüm biçimine değinilerek “vücuduna ne şekilde girerse girsin bu bir olay değil cinayettir.

Soruşturma makamlarının diğer cinayet vakalarında olduğu gibi burada da kamuoyunu bilgilendirmemesi soruşturmanın hukuka aykırı şekilde yürütüldüğüne işarettir. Nitekim soruşturmalar hukuka uygun yürütülse dahi bilgiler gerçeğe uygun olarak kamuoyu ile paylaşmamaktadır” ifadeleri kullanıldı. Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

“Mussolini’nin faşist İtalya’sında Habeşistanlı köylülerin üstüne savaş uçaklarından atılan bombalar ‘baharda açan kır çiçekleri’ne benzetilirdi. Sizde çocukların bedenlerini parçalayan o patlayıcı mühimmatları  ‘baharda açan kır çiçekleri’ olarak mı görüyorsunuz?  Böyle görüyorsanız şaşırmayız. Çünkü daha önce ‘bodrumda aşk başkadır’ dediğinizi biliyoruz. Bölgede bulunan devlet yöneticileri kendilerini ülkenin ve kanunların efendisi olarak görmekte ve başta Anayasa olmak üzere pozitif hukuk kurallarını yok saymaktadırlar. Siz halkın efendisi değil; halkın mal ve can güvenliğini korumakla yükümlü görevlilersiniz, görevinizi hukuka uygun olarak yapma zorunluluğunuz bulunmaktadır.”

Açıklama etkin bir soruşturma istenerek şunlar söylendi:

Bizler bu soruşturmayı en etkili ve sıkı biçimde takip edeceğimizi; cinayetin hem faillerini hem de sebep faillerini teşhir edeceğimizi ve cezalandırılmaları için çaba göstermeye devam edeceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz” denildi.

Açıklamada “Katil devlet hesap verecek” sloganı atıldı. Kısa süreli yaşanan gerginliğin ardından eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir