Honduras’ın La Esperanza/Intibuca kentinde gözaltına alınan Keyla Patricia Martinez isimli 26 yaşındaki bir öğrencinin polis tarafından öldürülmesi ülke çapında öfke ve protestolara yol açtı. Muhalif olmayan medya kurumları bile, genç kızın ölümüyle ilgili Ulusal Polise bağlı polislerin açıklamasının inandırıcı olmadığını yazmak durumunda kaldı. Savcılık sözcüsü de otopsi tamamlandıktan sonra Martinez'in ölümünün cinayet olduğunu açıkladı.
Martinez, Covid salgını nedeniyle getirilen sokağa çıkma yasağını göz ardı ettiği iddiasıyla 6-7 Şubat gecesi bir arkadaşıyla birlikte gözaltına alınmıştı. Aynı gece arkadaşı serbest bırakılmış, ancak genç kız gözaltında tutulmuştu. Katiller yine bildik bir yalanla suçlarını örtmeye çalıştı. Polisin hazırladığı rapora göre genç kız gece hücrede kendini asmaya çalışmış, ardından hastaneye kaldırılmış ve burada hayatını kaybetmişti. Ancak hekimlerin hazırladığı rapor, Martinez'in hastaneye getirildiğinde çoktan ölmüş olduğunu ortaya koydu. Hastane raporu ile cinayeti işleyen polis suçüstü yakalanmış oldu.
Olay ülkede polis şiddetine karşı protestoları ve tartışmaları da beraberinde getirdi. Çünkü yaşanan tekil bir olay değil. Tersine, Honduras polisinin suç dosyası çok kabarıktır.
Visitación Padilla Kadın Barış Hareketi koordinatörü Merly Eguigure korona önlemleri nedeniyle sokağa çıkış kısıtlamalarının yarattığı tehlikeye de dikkat çektiği konuşmasında “Bu ülkede kadın olmak zaten yüksek bir risk, ancak sokağa çıkma yasağıyla birlikte hayatlarımızı koruması gereken devlet bu hayatlara zarar veriyor” ifadesini kullandı.
Honduras Otonom Ulusal Üniversite (UNAH) Gözlemevi'ne göre, yalnızca 2021'de ülkede 25 kadın cinayeti kaydedildi.
Uluslararası Af Örgütü, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği gibi uluslararası kuruluşlar da, davayla ilgili kapsamlı ve bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Ayrıca, polisin La Esperanza'daki protestolara yönelik şiddeti de kınandı.
Honduras'ta polis karakollarında şiddete maruz kalanlar sadece kadınlar değil. İnsan hakları örgütleri, salgının ardından sokağa çıkma yasağı getirildiği için ülke genelinde polis karakollarında çok sayıda kişinin işkenceden geçirildiği ve hatta ölümlerin meydana geldiği ama şiddete maruz kalanların polisin misillemesinden korktuğu için şikayette bulunmadığı ve bunların da rapor edilmediği ifade ediliyor. Türkiye gibi cinayet işleyen polislerin himaye edildiği Honduras’ta, bu defa katiller suçüstü yakalandı. Polis cinayetlerine karşı gelişen tepkiler devam ederse, gerici rejim bu defa katilleri cezalandırmak zorunda kalabilir.