İstanbul’da eğitim emekçilerine polis ablukası

Eğitim emekçileri Öğretmenlik Meslek Kanunu başta olmak üzere hak gasplarına karşı iş bıraktı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürümek isteyen eğitim emekçileri polis ablukasına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Kasım 2022
  • 14:55

Eğitim emekçileri Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) başta olmak üzere hak gasplarına karşı iş bıraktı. Eğitim alanında faaliyet yürüten 14 sendikanın ortak kararı ile ÖMK’ya karşı bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirildi.

KESK’e bağlı Eğitim Sen İstanbul Şubeleri’nin çağrısıyla Çemberlitaş’ta toplanan eğitim emekçilerinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gerçekleştirmek istediği yürüyüş polis tarafından engellendi. Çemberlitaş’ta polis ablukasına alınan eğitim emekçileri basın açıklamasını burada gerçekleştirdi.

Eylemden saatler önce Çemberlitaş polis ablukasına alındı. Saat 12.00’de tramvay durağına gelen eğitim emekçilerinin meydana geçmesi engellendi. Ardından Çemberlitaş’ta ayrı yerlerde gruplar halinde polis ablukasına alınan eğitim emekçileri meydanda buluştu. “Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin. Eşit işe eşit ücret!” ve “Kariyer değil, meslek onurumuzu, iş güvencemizi içeren, emeğimizi ve haklarımızı koruyan gerçek bir meslek kanunu istiyoruz!” yazılı pankartlar taşındı.

Eğitim alanındaki sendikaların ortak talepleri

Meydanda yapılan konuşmalarda sık sık polis engellemesi alkış, slogan ve ıslıklarla protesto edildi. Yapılan konuşmalarda ÖMK’nın öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırdığı ve yoğun tepkilere rağmen MEB’ın olumlu bir adım atmadığı ifade edildi eğitim alanındaki sendikaların ortak talepleri şöyle belirtildi:

“*19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,

*Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,

*Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,

*Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,

*Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,

*Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,

*Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.”

Talepler doğrultusunda eğitim emekçilerinin ortak iş bırakma kararı aldığı ancak diğer sendikaların eyleme katılmadığı ifade edilen açıklamada son olarak Millî Eğitim Bakanlığı’na şöyle seslenildi:

“Kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir.”

Yapılan konuşmalarda eylemin aynı zamanda yoksul ailelerin çocuklarının beslenme, parasız eğitim hakkı için gerçekleştirildiği belirtildi.

Alanda oturma eylemi yapıldı ve halay çekildi. Eylemde sık sık “ÖMK değil insanca yaşam” ,  “AKP yasanı al başına çal, “Ablukanız yasanız vız gelir vız” , “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Direne direne kazanacağız”, “Parasız bilimsel demokratik eğitim”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı. Eylem sırasında kendisi de eğitim emekçisi olan davulcu ve bir eğitim emekçisi polis tarafından alıkonuldu. Ardından bırakıldı.

Ablukaya karşı tepki

Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine abluka altında eğitim emekçileri adına açıklama yapan Hüseyin Özev, engelleme karşısında basın açıklamasını okumayacaklarını ifade ederek basın açıklamasını yırttı. Özev yaptığı konuşmada faşizme karşı sokakta mücadele edeceklerini, ÖMK düzenlemesinin çekilmesi, sınavın iptal edilmesi için tüm eğitim emekçileri ile birlikte mücadele edip direneceklerini vurguladı. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul