Alaçatı Sulak Alanı’nda eylem

Çeşme-Urla-Seferihisar- Güzelbahçe-Karaburun Çevre Platformu, Alaçatı Sulak Alanı’nda yaptığı eylemde 2005'ten kalma ÇED raporu ile sulak alanın tahrip edildiğini söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Haziran 2021
  • 23:43

İzmir'in Çeşme İlçesi'ndeki flamingolar başta olmak üzere 150'ye yakın kuş türünün yaşadığı Alaçatı Sulak Alanı'nda Alaçatı Port şirketinin kepçeler ve büyük iş makinalarıyla inşaat çalışmaları yapılıyor.

Çeşme-Urla-Seferihisar- Güzelbahçe-Karaburun Çevre Platformu'nun çağrısı ile Alaçatı Sulak Alanı'nda bir araya gelen çevre ve doğa savunucuları flamingoların yurdunda özel şirketin büyük kepçeler ve iş makinalarıyla yürüttüğü inşaat çalışmalarını protesto etti.

Betonlaşma birçok kuşun sonu olacak

İnşaat çalışmalarıyla geniş bir habitatı kaplayan alanın zarar gördüğünü, bölgede sadece son 7 yılda 155 farklı göçmen kuş çeşidinin kayıt altına alındığını belirten kuş gözlemcisi Prof. Dr. Sezai Göksu, şunları söyledi:

“Bu deltada başta dünyanın en egzotik kuşlarından olan flamingolar ve birbirinden güzel göçmen kuşların konaklama ve yaşam ve üreme alanı.. Bunun haricinde deltaya giren deniz balıklarının yumurtlama sahası.. Sulak alanda kuşlar, balıklar, birçok farklı hayvan, böcekler, bitkiler inanılmaz bir ekolojik denge yaratmış. Betonlaşma ile bu önemli bölge, kuşların göç rotasından çıkacak ve birçok ender kuşun da sonu gelecek.”

“Geri dönülmez sonuçları olacak”

“Birds of Alaçatı - Alaçatı Kuşları” sivil çevre hareketi adına konuşan Serap Yurdaer Erboy ise şöyle konuştu:

“2019 yılının Ağustos ayında WWF-Doğal Hayat Koruma Vakfı'nı, Çeşme Belediyesi'ni, sayısız gönüllüleri ve platformumuzun yetkililerini bir araya getirdik. Bu doğa alanının betonlaşmasını önleyici kıyı kenar çizgisinin belirlenmesinde, korunmasında ısrar ettik. Ne yazık ki bugün hepimizin tanık olduğu, hızla ilerleyen yeni yapılaşmalar bu umut ışığımızı söndürdü. Bu bölgede flora ve faunasıyla bir bütün, birbirine kenetlenmiş bir ekosistemden bahsediyoruz. Bu zincirin tek bir halkasının zarar görmesi sistemin tamamını olumsuz, hatta geri dönüştürülemez şekilde etkilemektedir.”

Çevreciler, inşaat firmasına karşı her türlü hukuki girişimi başlatacaklarını, her ay bölgede protesto gösterisi düzenleyeceklerini açıkladı.