“Dünya Basın Özgürlüğü Günü”

“3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü” vesilesiyle kentlerde eylem ve açıklamalar yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mayıs 2024
  • 21:30

Mersin'de 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü'ne ilişkin Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş) Mersin Temsilciliği, İnsan Hakları Derneği (İHD) binasında basın toplantısı yaptı.  Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yer alan habere göre açıklamayı yapan MA muhabiri Ergin Çağlar şunları söyledi:

"İçlerinde üyelerimizin de olduğu 28 gazeteci hala tutuklu. Geçtiğimiz hafta meslektaşlarımız Mehmet Aslan, Erdoğan Alayumat ve Esra Solin Dal tutuklandı. Esra hapishane girişinde çıplak aramaya maruz bırakıldı. Geçtiğimiz Şubat ayında PİRHA muhabiri üyemiz Diren Keser, yaptığı haberler ve sosyal medya paylaşımları dolayısıyla yargılandığı davada aldığı hapis cezasının onaylanması nedeniyle tutuklandı. Gazetecilik mesleğinin bu zorluklarla karşılaşması toplumun haber alma özgürlüğüne zarar veriyor. Gazetecilerin tutuklanması ifade özgürlüğünü kısıtlamak ve medyayı sindirmek amacı taşıyor."

Diyarbakır’da Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu (DİSK) Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İş) Amed Temsilciliği, DFG’nin Yenişehir ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’ndaki şube binası önünde 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü’ne ilişkin basın açıklaması yaptı.

IPI ve MLSA’nın da aralarında bulunduğu 27 uluslararası basın kuruluşu, Kürt gazetecilere yönelik baskı ve tutuklamalara karşı Türkiye yetkililerine çağrı yaptı.

Çağrı bildirisinde şu ifadeler yer aldı:

"Medya Özgürlüğü Acil Müdahale (MFRR) veri tabanı 2022'den bu yana 118 Kürt gazeteci, medya çalışanı veya kuruluşunu hedef alan 43 vaka kaydetti. Bunlar genellikle tutuklama ve hapis cezalarıyla sonuçlanan yasal taciz vakalarıydı. Dünya Basın Özgürlüğü Günü olan 3 Mayıs'ta, Türkiye yetkililerine Kürt gazetecilere yönelik sistematik taciz ve gözdağına son verme çağrımızı yeniliyor; Basın Kanunu ve T.C. Anayasası uyarınca tüm gazetecilerin güvenliğini sağlamalarını talep ediyoruz. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi uyarınca korunması gereken ifade ve medya özgürlüğü haklarının sürekli ihlaline son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Türkiye, Basın Kanunu, T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden (AİHS) doğan yükümlülüklerini yerine getirmeli ve Kürt medyasını hedef almaktan vazgeçmelidir. Tüm gazeteciler, demokratik bir toplumun vazgeçilmez bir unsuru olan gazetecilik mesleğini baskılardan uzak bir şekilde özgürce yerine getirebilmelidir.”

Bildiriyi imzalayan kurumlar şöyle:

 “Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği (WAN-IFRA), Galler PEN, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), İngiliz PEN, İrlanda PEN, Katalan PEN, Kürt PEN, OBC Transeuropa, PEN Amerika, PEN Armãn, PEN Hırvatistan, PEN Hollanda, PEN İsveç, PEN Kanada, PEN Melbourne, PEN Norveç, PEN San Miguel, PEN Sydney, PEN Vietnam, PEN Québec, Sansür Endeksi (Index on Censorship), Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi, Uluslararası PEN."

İHD İstanbul Şubesi’nin yazılı açıklama yaptı ve basına yönelik saldırılar hatırlatılarak şu ifadeler kullanıldı:

“ ‘Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ vesilesi ile tüm basın emekçilerinin bu onurlu direncini bir kez daha selamlıyor,  basın özgürlüğü çerçevesinde , medya araçları ve gazeteciler  üzerindeki siyasi vesayet , ekonomik baskı  ve yargı baskısı da dahil  her türlü baskıya son verilmesini, gazetecilerin çalışma koşullarının düzeltilmesini, örgütlenme özgürlükleri önündeki engellerin kaldırılmasını, gazetecilere yönelik yargı tacizine son verilerek tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmalarını istiyoruz.”