MFRR’den basın özgürlüğü açıklaması

Medya Özgürlüğü Hızlı Tepkisi Koalisyonu, basın özgürlüğünün Avrupa’da tehdit altında olmaya devam ettiğini söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Ağustos 2024
  • 21:30

Medya Özgürlüğü Hızlı Tepkisi (MFRR) Koalisyonu, Avrupa Komisyonunun 2024 hukukun üstünlüğü raporunun yayımlanmasına dair bir açıklama yayımlayarak, basın özgürlüğünün Avrupa’da tehdit altında olmaya devam ettiğini söyledi.

MFRR açıklamasında şunları dedi:

“Gazetecilerin tehdit ve şiddete karşı korunması, özgürce çalışabilmelerini garanti altına almak yeterli değil. Özellikle Malta, Yunanistan, İtalya ve Slovakya, gazetecilerin hem fiziksel hem de taciz davalarına karşı güvenliğini garanti altına alma konusunda yeterli ilerleme kaydetmemiştir”

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), ARTICLE 19 Avrupa, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Sınırsız Basın Özgürlüğü (FPU), OBC Transeuropa’dan (OBCT) oluşan Medya Özgürlüğü Hızlı Tepkisi (MFRR) Koalisyonu, atılması gereken adımları ve yapılmasını istediği değişiklikleri şöyle sıraladı:

“Her şeyden önce, gazetecilerin fiziksel ve yasal tehditlere karşı güvenliği önceliklendirilmelidir. Bunu yapmak için, gelecekteki hukukun üstünlüğü raporlarında gazetecilerin güvenliğini ve dijital güvenliğini ayrı bir kategori olarak dahil etmeyi öneriyoruz.

Kamu hizmeti medyası üzerindeki yaygın siyasi etki, medya sahipliği ve devlet reklamcılığı konusunda şeffaflığın olmaması ışığında, AB’nin Avrupa standartlarına uymayan mevzuata itiraz etmesine olanak tanıyan bir mekanizmanın geliştirilmesini savunuyoruz.

Komisyonu, üye devletlere, gelecekteki raporlarda ihlalleri bildirmek ve Avrupa genelinde medya özgürlüğünü koruma çalışmalarında engellerle karşılaşan sivil toplum paydaşlarını desteklemek için özel bir mekanizma da dahil olmak üzere daha uygulanabilir önerilerde bulunmaya teşvik ediyoruz.

Hem ulusal hükümetlerin hem de AB’nin ihlalleri izleme ve vurgulanan boşlukları acilen ele alma konusunda proaktif bir duruş sergilemesi zorunludur.”