Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 2021-2022 öğretiminin yılının sonuna ilişkin “Eğitimin Durumu” başlıklı raporunu sendikanın genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Toplantıda konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, 2021-2022 öğretim yılında yaşanan sorunlar için Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hiçbir somut adım atmadığını belirterek başarısızlığını devam ettirdiğini vurguladı.
Çeşitli vakıf ve derneklerle iş birliği halinde hayata geçirilen ‘piyasacı’ ve ‘dini eğitim’ merkezli uygulamalar, başta öğrenciler olmak üzere, öğretmenler, eğitim emekçileri ve velileri doğrudan etkilediğini belirten Kural şunları dedi:
“Geçtiğimiz dönemde cinsiyetçilik ve cins ayrımcı uygulamaların okullarda etkili şekilde üretilmeye devam ettiği görülmüştür. Geleneksel cinsiyet rolleri aile, okul, hukuk, ahlak, din ve medya tarafından sistemli bir şekilde çocuklara ve topluma aktarılmaya çalışılmaktadır”
Hazırlanan raporda ise sorunlar şöyle sıralandı:
“Çocuklara ve çocuk haklarına yönelik tehditler sürdü. Eğitimde ticarileştirme ve dinselleştirme politikaları devam etti. MEB bütçesi zorunlu ihtiyaçları karşılamaktan uzak kaldı. Özel öğretime destek sürerken kamusal eğitim politikaları terk ediliyor. Eğitim harcamalarının velilerin sırtına yıkılmasına son verilmelidir. MEB, eğitim sistemini protokollerle yönetmekten vazgeçmelidir. Öğretmenlik meslek kanunu haklarımızı ve taleplerimizi içermeden çıkarıldı. Eğitimde güvencesiz istihdam ve atamalarda mülakat ısrarı devam etti. Hukuksuz KHK ihraçları sorunu hala çözüm beklemektedir.”
İktidara verilen karnede iktidarın “0” çekerek başarısız olduğu vurgulanarak şunlar ifade edildi:
“Eğitim Sen, her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okul öncesinden üniversiteye kadar bilimin ve laikliğin değil, milliyetçiliğin, ayrımcılığın ve inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadelesini kesintisiz sürdürmeye kararlıdır”