“Eğitim hakkı parasız olmalı!”

Meslek lisesi son sınıf öğrencileri ile konuştuk ve “Eğitim hakkı parasız olmalı!” dediler.

  • Mücadele postası
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 29 Nisan 2022
  • 18:05
ikon

Meslek lisesi son sınıf öğrencileri ile konuştuk…

- Merhaba, meslek lisesi son sınıf öğrencisisin. Bize staj bulma sürecinde ve staj ortamında yaşadığın sorunlardan bahsedebilir misin?

1. öğrenci: Staj bulma sürecinde çok zorlandım. Çünkü pandemiden dolayı hiçbir fabrika, ofis vb. herhangi bir yer stajyer almaya yanaşmadı. Ve alan yerler de stajyer alma sayısını azalttılar. Dolayısıyla biz stajyerler olarak çok zorlandık. En sonunda ben bölümümle alakalı olmayan bir şirkette staj buldum. Tabii memnun değilim, çünkü ilerde bana pek faydalı olacak bir staj yeri değil. Ben sürekli farklı atölyelere yönlendiriliyorum. Ve bu bana faydalı değil ve ben ilerde bölümümle alakalı devam etmek istediğimden dolayı işyeriyle anlaşma yaptım. Her hafta bir gün çizim görme talebinde bulundum

2. öğrenci: Staj bulmak kolay olmadı. Çünkü stajyer alan sayısı oldukça azdı. Sürekli olarak yer değiştirmek zorunda kaldım. Çünkü staj yaptığım yerlerin çoğu giriş-çıkış saatlerini önemsemeyip uzun saatler çalıştırıyordu ve ödenekte sürekli sıkıntı oluyordu. Bölümümle alakalı fazla bir şey görmeyip getir-götür işleri yaptırıldı ve bana fazla bir şey katmadı.

3. öğrenci: Staj yeri çok zor buldum. Okulda bir şey öğrenemediğimiz için hiçbir yer bizi kabul etmiyordu.

4. öğrenci: Öncelikle çok zorlandım. Çünkü bölümüme uygun staj yeri bulmak nerdeyse imkansızdı. Bazı staj yerleri çalışma saatleri ya da ücret konusunda oldukça sıkıntı çıkartıyordu.

- Hem staj yapıyorsun hem de haftanın 2 günü okula gidiyorsun. Üniversite sınavına hazırlanma imkânın oluyor mu?

1. öğrenci: Üniversite sınavına hazırlanma imkânım zor oluyor. Çünkü hem okul hem iş beni zorluyor, dolayısıyla da ders çalışmada zorlanıyorum.

2. öğrenci: Sınava çalışmak gibi bir imkân olmuyor. Staj yerinde bütün günümüzü harcadıktan sonra okula giderek bütün haftamız gidiyor ve yorgun oluyoruz. Onun dışında okul sınavlarına çalışabiliyoruz sadece. Hafta sonlarını da kendimize harcıyoruz.

3. öğrenci: Üniversite sınavına hiç çalışamadım. İmkânım yok, zamanım da yok.

4. öğrenci: Üniversitesi sınavına çalışma zamanım olmuyor. Çünkü staj ve okul beni oldukça yoruyor, bu yüzden mecburen 1 yıl ara vermek zorundayım.

- Sence meslek liseliler 1 Mayıs'ta hangi talepleri öne çıkartmalı?

1. öğrenci: 1 Mayıs’ta biz meslek liseler olarak eğitimin parasız olması, kantin fiyatlarının düşmesi, staj çalışma saatlerinin azaltılması, bizi normal bir çalışan gibi çalıştırdıkları için staj ücretinin asgari ücretin 3’te biri değil tam asgari ücret olması, stajyerlerin istemediği yerde çalıştırmamaları, üniversite sınavına hazırlanmak için test kitaplarının ücretsiz dağıtılmasını istiyoruz.

2. öğrenci: Stajın son sınıf için gereksiz olduğunu düşünüyorum. Kişinin kendi tercihine göre yapılması uygun olurdu. Çünkü liseden sonra herkesin bölüm ve meslek hakkında tercihi değişebilir. Zorunlu staj biz sınava çalışamadığımızdan dolayı istediğimiz mesleklere ya da üniversitelere engel oluyor. Zorunlu staj kaldırılmalı.

3. öğrenci: Öğrenci olarak staj maaşlarımız çok az ve uzun saatler çalışıyoruz. Staj çalışma süresinin kısaltılması, staj ücretlerinin arttırılması talep edilebilir.

4. öğrenci: Bazı işletmeler olduğundan fazla çalıştırıp az ücret verebiliyor. Bu uygulamaların son bulmasını talep etmeliyiz. Stajyerlere normal işçi değil de stajyer gözüyle bakılıp meslekleriyle ilgili bir şeyler öğretilmeli. Bunu da talep etmeliyiz.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece